Veelgestelde vragen Noordeindseweg

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over de zoektocht naar een tweede locatie voor langdurige opvang voor mensen uit Oekraïne. Dit werken wij regelmatig bij.

We hebben voor de eerste locatie onderzoek gedaan naar geschikte plekken in Lansingerland. Toen kwam de Sporthoeklaan naar voren als geschikte optie. Diezelfde lijst is weer gebruikt en bijgewerkt met randvoorwaarden die voor de haalbaarheid belangrijk zijn, zoals minimale beschikbaarheid van 15 jaar en voldoende oppervlak (2 hectare). Daarbij is ook naar gronden gekeken die niet in eigendom van de gemeente zijn. De criteria die zijn gebruikt, heeft het college in de zomer van 2022, na overleg met de gemeenteraad, vastgesteld.

Op basis van de randvoorwaarden is, in overleg met de gemeenteraad, de Noordpolder aangewezen als locatie voor tijdelijke flexwoningen met onder andere langdurige opvang voor ontheemde Oekraïners. Binnen de circa 60 hectare van de Noordpolder ligt variant 4B ligt aan de rand van het perceel en nabij voorzieningen. Het laat voor eigenaar en pachter de locatie zo veel mogelijk ruimte open om te gebruiken zoals dat nu ook is. Er is een weg voor auto’s naar het noorden opgenomen. Voor voetgangers en fietsers is de ontsluiting naar het zuiden.

Op verschillende plekken in de regio. Er zijn veel tijdelijke locaties, sommige locaties lopen af. En het verloop van de oorlog en instroom van nieuwe ontheemden blijft onzeker. De behoefte is er dus helaas nog steeds.

Er komt een locatiebeheerder, als eerste aanspreekpunt voor alle bewoners voor allerlei zaken: als er iets aan de woning kapot is, er verbinding naar zorg of werk nodig is en als aanspreekpunt voor de buurt. Op de Sporthoeklaan is de locatiebeheerder dagelijks aanwezig. Een zelfde vorm van locatiebeheer wordt ingezet op de tweede locatie, waarbij we de ervaringen van LOO1 meenemen.

Nee, exacte tekeningen hebben we nog niet. Dat kan pas als we verder in het besluitvormingsproces zijn en duidelijk is welke partij de woningen gaat aanschaffen en verhuren. Uitgangspunt is dat het een combinatie van drielaags en tweelaags zal worden.

De locatie aan de Sporthoeklaan is al gerealiseerd en geeft het beoogde kwaliteitsniveau aan. Daar is een hoge kwaliteit woningen gebouwd, ze voldoen aan het bouwbesluit voor reguliere bouw en hebben een echte houten gevel. Er staat foto’s op de website van de gemeente. En de locatie is openbaar gebied, u kunt ook langsfietsen om zelf te kijken hoe mooi de woningen zijn geworden.

Nee, voor asiel zijn er opvanglocaties waarbij mensen geen eigen woning hebben en dat wordt door het COA gerealiseerd (niet in sociale woningbouw). De tijdelijke flexwoningen in de Noordpolder zijn sociale huur en wel gedeeltelijk bedoeld voor statushouders. Dit zijn mensen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen. En recht hebben op een sociale huurwoning. In een woonwijk of op een voorziening zoals de Noordeindseweg.

Locatie van crisisnoodopvang voor asielzoekers door het COA is op Wilderszijde, achter het gemeentehuis.

Voor de woningen aan de Sporthoeklaan loopt dit via een woningbouwcorporatie en het regulier systeem voor inschrijvingen. Voor de woningen aan de Noordeindseweg is dit nog niet mogelijk. Omdat het nog niet gaat om een definitief plan. Het toewijzingsbeleid bepaalt de criteria, die zijn ook nog niet uitgewerkt. Een starter komt daarom niet per se in aanmerking voor een woning (want voldoet niet altijd aan criteria van spoedzoeker).

Nee zeker niet. Het voorbereide raadsbesluit is een essentiële stap om de financiering van ontwikkeling van tijdelijke flexwoningen in de Noorpolder mogelijk te maken. We zijn er echter nog niet, er zijn nog veel overeenkomsten te sluiten zoals:

  • Overeenkomst met Rijk over financiering van SPUK transitiekosten en SPUK dagvergoeding (en zekerheid over flexwonensubsidie, controle of we aan alle voorwaarden voldoen);
  • Overeenkomst met een woningcorporatie om de woningen aan te schaffen en te realiseren;
  • Overeenkomst met de grondeigenaar om de grond te mogen gebruiken voor een periode van 15 jaar en uitwerking van Rechten van Opstal voor de woningen en wegen.

Wanneer de raad instemt met de gevraagde beslispunten starten we met de vervolgstappen in deze procedure. Daarbij zal het college de raad uiteraard betrekken voor benodigde afstemming en besluitvorming. De raad heeft in het vergunningenproces van de BOPA een rol voor bindend advies.

Ook wordt de provincie na akkoord van de raad gevraagd of zij aan dit project medewerking wil verlenen, vooruitlopend op de formele toetsing door de provincie die in het vergunningsproces plaats vindt.

Er is expliciet gekeken op welke wijze de aansluiting van LOO2 op de omliggende wegen mogelijk zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende locatievarianten. De gekozen variant 4B ligt aan de rand van het gebied, nabij voorzieningen en laat voor eigenaar en pachter de locatie zo veel mogelijk ruimte open om te gebruiken zoals het is. Er is een weg voor auto’s naar het noorden opgenomen, om rekening te houden met de zorgen van omwonenden ten aanzien van verkeersveiligheid, geluidsoverlast en belemmering van het uitzicht. Voor voetgangers en fietsers is de ontsluiting naar het zuiden. Er komen dus geen auto’s langs de huizen. In het voorstel loopt het fietspad alleen naar de flexwoningen, niet naar de Landscheiding.

Ja. De bestemming van de grond wordt niet aangepast. De vergunning wordt verleend voor een periode van 15 jaar.

Flexwoningen kunnen naar een nieuwe locatie worden verplaatst. De Noordeindseweg locatie wordt dan netjes achtergelaten. We moeten kijken wat er kan blijven, zoals bijvoorbeeld aangeplante bomen, en wat weg gaat, zoals dus de gebouwen en fietsenstallingen.

De eigenaar van de grond is BPD. De Driehoek Noordpolder is van andere partijen.

We kijken of het plan haalbaar is, en als het plan niet haalbaar blijkt te zijn doordat bijvoorbeeld de financiering vanuit het Rijk er niet komt of te laag is, dan moeten we dat ook onder ogen zien. Duidelijkheid is belangrijk, ook voor de omgeving. Daarom brengt het college dit voorstel naar de gemeenteraad.

We weten nog niet wat het standpunt van de Provincie is. Formeel is daar nog geen uitspraak over gedaan. Wij zien mogelijkheden om tijdelijk af te wijken van de verordening op deze locatie. Met dit besluit vragen we ook duidelijkheid van de provincie.

Overige informatie vindt u op www.lansingerland.nl/loo. Hier vindt u informatie over LOO1, LOO2 en de informatiepagina voor Oekraïners. Voor vragen over de huurwoningen verwijzen we naar 3B wonen.

Verder kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen door u aan te melden voor onze digitale nieuwsbrief. Deze sturen wij zodra er informatie is. Alle actuele informatie staat op de website.

Aanmelden voor de nieuwsbrief: noordeindseweg@lansingerland.nl. Zet duidelijk in het onderwerp: aanmelden nieuwsbrief Noordeindseweg.

Overige informatie vindt u op deze pagina, de pagina over LOO-1 of de Oekraïne pagina.

Mail ons uw vraag op: noordeindseweg@lansingerland.nl. Zet duidelijk in het onderwerp dat het om LOO2 gaat.

Wie is het contactpersoon?

Dat hangt af van uw vraag. U kunt het team bereiken via noordeindseweg@lansingerland.nl. Het callcenter is op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur bereikbaar via 010 800 4000.