Klimaatbestendig bedrijf

Ons klimaat verandert en daardoor neemt de kans op wateroverlast, hittestress en watertekort toe. In hete periodes zijn de bedrijventerreinen de heetste gebieden in onze gemeente. Dit komt door veel bebouwing, verharding en weinig bomen, struiken, gras of ander groen. Maar daarnaast zijn er binnen de gemeente ook gevallen bekend waar er schade is door wateroverlast. Dit komt vooral voor in betegelde gebieden waar het regenwater niet kan wegzakken in de grond.

Een groen en watervriendelijk bedrijventerrein heeft veel voordelen. Zo draagt het positief bij aan de gezondheid van de medewerkers, is het een visitekaartje voor klanten en zorgt het voor verlaging van de hittestress. Daarnaast is er minder risico op ondergelopen straten, parkeerterreinen en bedrijfsgebouwen.

Enkele tips:

Minder tegels op het bedrijventerrein heeft veel voordelen.

  • Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen.
  • Het voorkomt wateroverlast.
  • Het groen houdt het terrein koeler tijdens zomerse dagen.

Regenwater is zacht, schoon en gratis. Door innovatieve installaties zijn er veel mogelijkheden met regenwater. Regenwater kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het spoelen van de toiletten, het wassen van bedrijfswagens en zelfs als drinkwater. Interessant? Online is er veel informatie over te vinden. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van Mijn Waterfabriek.

Groene daken vangen regenwater op en voeren het vertraagd richting het grondwater af. Ook isoleert en verkoelt een beplant dak het pand eronder. Daardoor blijft het vooral in de zomer koeler in het bedrijfspand. Dit werkt weer gunstig op de werkomstandigheden. Groene daken stralen bij hogere temperaturen minder warmte uit, waardoor het een positieve invloed heeft op de temperatuur in de directe omgeving. Mooie extra bijkomstigheid is dat groene daken vervuilende stofdeeltjes uit de lucht opnemen. De lucht wordt er dus schoner van.

Lees meer over groene daken in het artikel op de website van Heembouw.