Gemeentedichter

De gemeente wil haar inwoners enthousiast maken voor poëzie, literatuur, schrijverstalent stimuleren en Lansingerland vanuit een nieuw perspectief laten zien. Daarom heeft Lansingerland sinds 2018 een gemeentedichter.

De gemeentedichter schrijft en draagt voor, over Lansingerland en gedenkwaardige gebeurtenissen die met de gemeente te maken hebben. Dit op een ludieke, kritische of verrassende wijze. Het stokje wordt na 2 jaar overgedragen aan een volgende gemeentedichter.

U kunt de gemeentedichter volgen via Facebook en Instagram. Heeft u een vraag aan de gemeentedichter, stuur deze dan naar gemeentedichter@lansingerland.nl.

Gemeentedichter 2024 en 2025: Lianne Keemink

Eind januari 2024 is in Theater ’t Web afscheid Lianne Keemink benoemd als gemeentedichter 2024 – 2025 voor Lansingerland. Zij volgt hiermee Woes Ploum op.

In het nieuwsbericht afscheid en welkom Gemeentedichter leest u meer over de benoeming van Lianne Keemink.

Wat doet de gemeentedichter?

De gemeentedichter brengt poëzie op een positieve manier onder de aandacht van de inwoners van Lansingerland. De gemeentedichter houdt de gemeente scherp en laat inwoners van alle leeftijden zien dat taal kan helpen om elkaar te begrijpen, te verbinden, te verwonderen en te spiegelen. De gemeentedichter kan een kritisch geluid laten horen, maar ook mooie woorden vinden als een gelegenheid daarom vraagt.

Wat zijn de kwaliteiten van een gemeentedichter?

De gemeentedichter is aantoonbaar enthousiast en serieus bezig met poëzie en weet dit op een aansprekende en prikkelende manier naar buiten te brengen en te delen. Daarnaast is de gemeentedichter goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de gemeente en in staat om hier op te reflecteren en woorden aan te geven.

De gemeentedichter:

  • woont in Lansingerland
  • is minimaal 16 jaar
  • verdiept zich in wat er speelt in Lansingerland
  • is aansprekend voor diverse doelgroepen, ook voor jeugd en anderstaligen
  • is een visitekaartje voor alle groepen in de lokale samenleving en past taalgebruik daarop aan
  • is creatief
  • heeft ervaring met voordrachten of is bereid zich daarin te (laten) trainen en te ontwikkelen

Wat houdt de erefunctie van gemeentedichter in?

De gemeentedichter:

  • schrijft minimaal 6 gedichten per jaar, bijvoorbeeld over:
    • Nieuwjaar
    • Dodenherdenking , Bevrijdingsdag of het thema Vrijheid
    • Huldigingen, verkiezingen en openingen
    • De actualiteit
  • werkt mee aan een digitaal filmpje waarin de gemeentedichter zichzelf voorstelt en iets over zichzelf en de motivatie voor zijn werk deelt
  • plaatst gedichten, geschreven in de functie van gemeentedichter, op het account Gemeentedichter Lansingerland op social media.
  • verleent toestemming voor publicatie van deze gedichten in de lokale media en op de sociale mediakanalen van de gemeente Lansingerland en van de bibliotheek.
  • kan maximaal drie keer per jaar gevraagd worden om op scholen in de gemeente een poëzie les voor leerlingen te verzorgen. Ben je een jonge dichter, dan doe je dit samen met een andere ervaren dichter.
  • verricht op aanvraag minimaal drie voordrachten per jaar voor de gemeente Lansingerland in het kader van een speciale gebeurtenis of feestdag.
  • levert al het schriftelijke en voorgedragen werk ook digitaal aan bij de gemeente Lansingerland en Bibliotheek Oostland.

Vergoeding

Voor de hierboven omschreven inzet ontvangt de gemeentedichter een vergoeding (honorarium) van € 1.500,- voor een periode van twee jaar.

PR en communicatie

De gemeentedichter maakt gebruik van sociale media om aandacht te schenken aan eigen gedichten die geschreven zijn binnen de kaders van deze benoeming. Wanneer er een voordracht plaatsvindt in aanwezigheid van (lokale) pers, stelt de gemeentedichter desgevraagd het gedicht beschikbaar voor publicatie in de krant en/of andere media. De gemeentedichter heeft op de website van de gemeente Lansingerland een pagina waarop o.a. een introductie in woord en beeld en de meest recente geschreven en voorgedragen gedichten gepubliceerd worden. Ook op de website van Bibliotheek Oostland is het werk van de gemeentedichter terug te vinden. Hier kunnen organisaties of individuen ook een voorstel doen voor een gedicht/optreden van de gemeentedichter, al is de gemeentedichter niet verplicht om daarop in te gaan.

Werving

De gemeentedichter wordt geworven door middel van een verkiezing op basis van minimaal één gedicht. De selectie wordt gedaan door een, door de gemeente benoemde, onafhankelijke deskundige jury waarin o.a. Bibliotheek Oostland, de gemeentelijke Beleidsadviseur Cultuur en een select aantal professionals uit Lansingerland op het gebied van taal en cultuur zitting nemen. De werving vindt plaats middels een wervingscampagne en wordt ondersteund door de gemeentelijke social media kanalen en een oproep in de plaatselijke kranten.

Benoeming

De gemeentedichter wordt voor een periode van twee jaar benoemd. De benoeming vindt plaats in de ‘Poëzieweek’ (even jaren). Hierbij wordt een “wisseltrofee” overhandigd van de vorige gemeentedichter aan de opvolger.

Nalatenschap

Van de gemeentedichter die de functie doorgeeft, verschijnt een gedichtenbundel. Daarin staan in ieder geval de gedichten die de gemeentedichter gedurende de zittingstermijn heeft gepubliceerd. Op de voet van de sokkel van de “wisseltrofee” wordt bij iedere overdracht een plaatje met een citaat van de vertrekkende gemeentedichter opgenomen.

 Hieronder enkele vragen die we aan Lianne stelden:

Wie is Lianne Keemink? Kun je wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Lianne Keemink, 35 en woonachtig in Berkel en Rodenrijs met mijn partner, kind en kat! In het dagelijks leven ben ik studentendecaan op de Hogeschool Rotterdam. Na een studie psychologie ben ik in het hoger onderwijs gerold en daar altijd werkzaam naast het schrijven. Ik houd naast het schrijven ook erg van lezen, koken, yoga en boksen.

Hoe is het dichten voor jou begonnen?

Ik heb mijn hele leven geschreven, van verhalen tot dagboeken tot ook gedichten. Als volwassene ben ik veel non-fictie gaan schrijven, waaronder ook mijn 3 zelfontwikkelingsboeken Je moet (bijna) niks (2018), Dingen anders doen (2020) en Je kan het (doen!) (2022). Gedichten schrijven deed ik vooral incidenteel en privé, omdat ik het een hele fijne manier vind om met taal te spelen en bezig te zijn. Af en toe plaatste ik wat op social media of deed ik mee aan een poëzie wedstrijd.  

Wat zijn jouw plannen voor Lansingerland?

Ik heb er zin in om Lansingerland en zowel de mensen hier als alles wat er speelt beter te leren kennen. Ik hoop met mijn gedichten de mooie en minder mooie dingen van het leven voor wie wil meelezen en meeleven te kunnen omlijsten.

Heb je een bepaalde passie in de dichtkunst?

Ik houd van heel vrij, zonder rijm maar met meer metaforen en wat spoken word stijlelementen, maar ook juist technische gedichten met bepaalde regels (zoals een haiku of Woes’ geliefde Olleke Bolleke) zijn leuk om te maken. Ik ben van plan om veel te experimenteren en uit te proberen en op die manier mijn stijl als Gemeentedichter te kunnen ontdekken!

Waar kunnen we (online) meer van jouw werk vinden?

Op instagram zal ik bezig zijn op @gemeentedichterlansingerland maar je kunt me ook vinden op @liannekeemink!

Woes was in 2022 en 2023 gemeentedichter van Lansingerland. Hij was de opvolger van de eerste gemeentedichter, Mark Boninsegna.
Woes werd op 30 januari 2022 geïnstalleerd door wethouder Cultuur Titia Cnossen, tijdens een muzikale talkshow in Theater ’t Web, als afsluiting van de Poëzieweek. Een unanieme jury roemde Woes om zijn speelse, avontuurlijke, puntige gedichten en creatieve taalvondsten.

Hieronder enkele vragen die we aan Woes stelden:

Wie is Woes Ploum?

Ik ben een echte taalliefhebber en muzikale duizendpoot. Ik ben 42 jaar, woon in Berkel en Rodenrijs, ben getrouwd en heb twee kinderen. In het dagelijks leven werk ik in de IT. En ik heb gemerkt dat Programmeertalen en echte talen meer gemeen hebben dan je denkt.

Hoe is het dichten voor jou begonnen?

Poëzie en muziek waren altijd al aanwezig binnen ons gezin. Mijn vader liet me al jong meedoen met kruiswoordraadsels en dat werkte bevorderlijk voor mijn woordenschat. Ik was op de een of andere manier al vrij jong creatief met woorden. Mijn moeder is textiel kunstenares en voorziet haar kunst ook altijd van korte teksten.

Wat zijn jouw plannen voor Lansingerland?

Ik wil Lansingerlanders op een leuke, soms serieuze maar vooral op een inspirerende manier laten zien dat de poëzie voor het oprapen ligt en heus niet alleen is weggelegd voor mensen met een uitgever. Ik wil poëzie gebruiken om verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden. Ik zie poëzie en woordkunst als een ideaal bindmiddel tussen bijvoorbeeld grafische kunst, muziek, beeldende kunst en fotografie. Ik hoop hiermee zoveel mogelijk Lansingerlanders, zowel de jeugd als volwassenen, samen te brengen.

Heb je een passie in de dichtkunst?

Puntgedichten zijn voor mij een ware passie. Een puntgedicht is een kort gedicht met een korte spanningsboog, een “pointe”. Zoals tegeltjeswijsheden en spreekwoorden en gezegden ook. Maar ook dichters als Toon Hermans, Jules Deelder, Herman Finkers en Kees Torn hebben veel ultrakorte gedichten gemaakt. Ik schuw traditionele gedichten zeker niet, maar ik probeer de verhouding tussen lang en kort te doseren, zodat beide kunnen blijven boeien.

Waar kunnen we online meer van jouw werk vinden?

Je kunt mij volgen via facebook.com/gemeentedichterlansingerland via instagram.com/gemeentedichterlansingerland. (De gemeentedichter 2024-2025 neemt deze accounts vanaf 26 januari 2024 over). Daarnaast heb ik een eigen website.

Het gedicht over De Rotte dat Woes Ploum naar de jury stuurde

Woes Ploum bij de molen bij de oorsprong van De Rotte

Woes Ploum bij de molen bij de oorsprong van De Rotte

Op 30 januari 2022, tijdens een muzikale talkshow in Theater ’t Web, in de Poëzieweek, heeft wethouder Cultuur Titia Cnossen afscheid genomen van gemeentedichter Mark Boninsegna. Zij bedankte hem voor zijn inspiratie en creativiteit in de afgelopen 3 jaar en overhandigde hem de gedichtenbundel ‘Poëzie is in de buurt’ met al zijn werk als gemeentedichter.

Mark Boninsegna werd eind 2018 verkozen tot eerste gemeentedichter van Lansingerland. Hij kreeg de opdracht om via zijn gedichten actuele thema’s onder de aandacht te brengen, cultuur te verweven in belangrijke (herdenkings-)momenten en op deze manier inwoners enthousiast te maken voor poëzie en literatuur.

Wethouder Titia Cnossen benadrukte de belangrijke bijdrage van Mark bij het op de kaart zetten van poëzie en literatuur in Lansingerland:

“Vanaf november 2018 bracht Mark met zijn gedichten actuele thema’s onder de aandacht en maakte hiermee velen enthousiast voor poëzie. Hij is in zijn rol als gemeentedichter en als bekend literair persoon een echte stimulans geweest voor Lansingerlands schrijverstalent. Hij heeft zijn rol als gemeentedichter met verve vervuld. Vanwege corona heeft hij niet twee maar zelfs drie jaar zijn poëtische kijk op Lansingerland met ons gedeeld. Zijn gedichten waren soms prikkelend en kritisch, dan weer verhalend en romantisch en verschenen op gedenkwaardige momenten. Er ligt een mooie collectie aan werk waaraan de inwoner van Lansingerland inspiratie, troost en trots kan ontlenen. Deze collectie is gebundeld in de speciale uitgave ‘Poëzie is in de buurt’,

U kunt Mark en zijn werk blijven volgen via zijn website.

Het laatste gedicht dat Mark als gemeentedichter schreef vindt u hieronder. Ook dit is opgenomen in de gedichtenbundel.

Alfa zonder omega

er werden pleinen herboren

en stations geboren

katten reisden met metro’s

en de wereld leek stil

de drang naar vernieuwing

bleef zich doorontwikkelen

en we omarmden de natuur

zoals Gaia ons omarmde

we dansten en zongen

op festivals en feesten

en huilden bij herinneringen

aan momenten nooit vergeten

we schreven nieuwe verzen

met een pen gedoopt in het inkt van ons hart

en beleefden samen de wereld zonder eind

van ons Lansingerland

 


Mark Boninsegna