Rijbewijs aanvragen of (online) verlengen

U heeft al een rijbewijs in uw bezit en u wilt die gaan verlengen. Of u wilt een categorie-uitbreiding aanvragen. U doet dit zelf en online. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Of wilt u liever aan de balie uw rijbewijs verlengen. Dan maakt u een afspraak.

Hoe werkt online verlengen?

Laat een pasfoto maken bij een fotograaf die door de RDW is erkend. In Lansingerland zijn dat:

 • De Primera in Bergschenhoek: De Kruin 6
 • De Primera in Berkel en Rodenrijs: Achterom 5
 • De Primera in Bleiswijk: Dorpsstraat 35
 • Fotostudio Noordeinde in Berkel: Noordeindseweg 328 (alleen op afspraak via 06 22 90 88 82)

U zet direct uw handtekening en deze komt op uw nieuwe rijbewijs te staan. Uw pasfoto en handtekening worden beveiligd naar de RDW gestuurd. De RDW controleert de ontvangen gegevens en stuurt u een e-mail. Hierin staat of u het rijbewijs online kunt verlengen.

Ga naar de webpagina www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. Hier logt u veilig in met de DigiD-app op uw smartphone. Controleer of u de juiste categorieën op uw rijbewijs krijgt. Binnen een paar minuten regelt u de verlenging van uw rijbewijs en rekent u af met iDEAL.

U ontvangt van de RDW een e-mail zodra uw rijbewijs bij de gemeente klaarligt. Dit duurt 2 werkdagen. U kunt tussen 10.00 en 17.00 uur op werkdagen uw rijbewijs in het gemeentehuis afhalen. Op donderdag tot 19.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Vergeet niet om uw oude rijbewijs mee te nemen!

Instructievideo RDW

De voordelen van online verlengen

 • U hoeft nog maar 1 keer naar het gemeentehuis (alleen om het rijbewijs op te halen).
 • Het aanvragen kan ook buiten de openingstijden van de gemeente.
 • Ophalen kan meestal al na 2 werkdagen (in plaats van 5 werkdagen). U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
 • € 51,10
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en € 39,65 extra
 • Verloren/gestolen rijbewijs: € 51,10. Kunt u bij de aanvraag geen geldig reisdocument (paspoort/identiteitskaart) laten zien, betaalt u € 29,00 extra.
 • Gezondheidsverklaring CBR: € 44,50

Digitaal

Digitaal duurt het 2 werkdagen. U ontvangt van de RDW bericht zodra uw rijbewijs bij de receptie in het gemeentehuis klaar ligt. U kunt tussen 10.00 en 17.00 uur op werkdagen uw rijbewijs in het gemeentehuis afhalen. Op donderdag tot 19.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Vergeet niet om uw oude rijbewijs mee te nemen!

Op afspraak aan de balie

Heeft u uw rijbewijs op afspraak aan de balie aangevraagd? Het duurt 5 werkdagen voordat u uw rijbewijs kunt afhalen. Voor het afhalen van uw rijbewijs maakt u een afspraak. Vergeet niet om uw oude rijbewijs en uw afhaalbewijs mee te nemen. Bent u uw afhaalbewijs kwijt dan neem u uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

 • Een rijbewijs. Heeft u geen rijbewijs dan neemt u mee: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. U kunt bij ons in het gemeentehuis pasfoto’s laten maken. Zorg dat u eerder aanwezig bent. Zo kan uw afspraak met ons op de afgesproken tijd plaatsvinden.
 • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Ben je jonger dan 18 jaar?

 • De begeleiderspas. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Ja, dat kan in het gemeentehuis in de mobiele fotostudio. Een digitale pasfoto laat u maken bij de Primera in Bleiswijk of in Berkel en Rodenrijs.

De kosten voor 5 pasfoto’s zijn € 12,50. Betalen kan met je pinpas als deze geschikt is voor contactloos betalen. Is je pinpas hiervoor niet geschikt dan koop je een muntje (alleen met PIN) bij de receptie.

De fotocabine is geschikt voor mindervaliden. De fotocabine is niet geschikt om een pasfoto van een klein kind (of baby) te maken. Ook is de cabine niet geschikt voor mensen met wit/grijs haar. Pasfoto’s maken kan van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond tot 19.00 uur. Let op: als je pasfoto’s wilt laten maken, zorg dan dat je eerder aanwezig bent. Zo kan de afspraak voor het aanvragen van je rijbewijs op de afgesproken tijd plaatsvinden.

Wij sturen uw aanvraag door naar de RDW.

Afhaalbewijs kwijt? Neem bij het afhalen van uw rijbewijs dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

U meldt dit bij de RDW.

Nadat u het gemeld heeft vraagt u een nieuw rijbewijs aan. Maak hiervoor een afspraak. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? U belt 010 800 40 00 voor een spoedaanvraag. Voor spoed betaalt u extra kosten. Maakt u de afspraak voor 15.00 uur, dan kunt u in principe uw rijbewijs de eerstvolgende werkdag ophalen in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak.

Rondom feestdagen

Vraagt u op de dag voor een feestdag met spoed een rijbewijs aan? Dan kunnen wij uw document pas de eerstvolgende werkdag leveren.

Op de website van de Rijksoverheid staat alle informatie over rijbewijzen met of zonder code 95.

Op de website van de RDW vindt u informatie over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Lees goed door wat u meeneemt naar de afspraak.

Heeft u alle documenten dan maakt u een afspraak.