Huiselijk geweld

Bent u betrokken bij huiselijk geweld? Of maakt u zich zorgen? Veilig Thuis biedt hulp en advies van een professional. Dat kan ook anoniem. Het kan gaan om allerlei vormen van geweld. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Bent u in direct levensgevaar, bel 112.

De kleur oranje staat voor het aanbreken van een nieuwe dag. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen.  Met de campagne Orange the World van 25 november tot 10 december benadrukken we nog eens extra dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Vrouwen moeten zich overal veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. De verhalen wereldwijd van vrouwen die als gevolg van geweld lijden en zelfs vermoord worden, zijn helaas nog steeds actueel en urgent. We pakken dit alleen aan als we gezamenlijk een vuist maken en onze krachten bundelen.

Waarom specifiek aandacht voor geweld tegen vrouwen?
Hieronder wat feiten en cijfers (wereldwijd)

  • 1 op de 3 vrouwen en meisjes ervaart psychisch of seksueel geweld in hun leven, vaak door partners of bekenden uit de directe omgeving.
  • Slechts 52% van de vrouwen heeft het recht op zelfbeschikking daar waar het gaat om partnerkeuze, (seksuele) relaties, het gebruik van anticonceptie en toegang tot gezondheidszorg.
  • Wereldwijd, zijn ongeveer 750 miljoen vrouwen en meisjes voor hun 18e getrouwd (onder andere door huwelijksdwang).
  • 71% in mensenhandel is vrouw (en vaak nog jonge meisjes), 3 van de 4 van deze vrouwen en meisjes worden seksueel geëxploiteerd.
  • Bij moord op vrouwen gebeurt dat in de helft van de gevallen door partners of familie. Ter vergelijking: bij mannen is dat in 1 op de 20 gevallen.
  • Om de 10 dagen sterft een vrouw aan de gevolgen van huiselijk geweld.

Neem contact op met Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond

Bevind jij je in een onveilige situatie? Neem contact op met Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond. Bel naar 0800-2000 of chat anoniem met een medewerker via veiligthuisrr.nl.

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0800) 20 00 voor advies en ondersteuning (gratis, 24/7 bereikbaar) of stuur een e-mail naar info@veiligthuisrr.nl.

Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u zelf betrokken bent bij huiselijk geweld of kindermishandeling. Of als u zich zorgen maakt over anderen. Ook als professional kunt u bellen voor advies. U krijgt een deskundige medewerker aan de lijn die goed naar uw verhaal luistert. Als u dat wilt, kunt u anoniem blijven.

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. Dan organiseert Veilig Thuis deze hulp meteen, samen met andere organisaties. Niet altijd is meteen duidelijk wat er aan de hand is. Bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling doet Veilig Thuis eerst onderzoek.