Mantelzorgwoning

Wil je als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie je zorgt? Dan kun je ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan je eigen huis te laten bouwen.

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Maar je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis.

Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ook kun je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage, om laten bouwen tot mantelzorgwoning.

Je kunt uitgebreide informatie over mantelzorgwoningen vinden op de website van de VNG of neem telefonisch contact met ons op via (010) 800 40 00.

Je hebt geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning op je eigen terrein, daarom hoef je de gemeente niet op de hoogte te stellen van je bouwactiviteiten. Er gelden echter wel regels:

  • Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk.
  • Je moet voldoen aan het Bouwbesluit, waarin eisen staan over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier alles van, maar je kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012.
  • Je kunt controleren of je bouwplannen vergunningvrij zijn via het omgevingsloket. Moet je toch een vergunning aanvragen, dan kan dat ook via dit online loket.