Ballonnen oplaten (zwerfafval)
Het oplaten van ballonnen met de daaraan vastzittende touwtjes en eventueel plastic afsluiters is slecht voor het milieu, flora en fauna. Denk hierbij aan dieren die het materiaal aanzien voor voedsel. Zo kunnen ze stikken of op andere manieren in de problemen komen. Of denk aan het uit elkaar vallen van plastics tot micro-plastics die moeilijk uit de natuur te verwijderen zijn.
Het oplaten van ballonnen in Lansingerland is niet verboden. Wij adviseren u om geen ballonnen op te laten en een feestelijk, milieuvriendelijk alternatief te kiezen. Wensballonnen oplaten in Lansingerland is niet toegestaan.
Heeft u iets te vieren? Er zijn veel feestelijke alternatieven. Denk aan:
- Bellenblaas
- Met figuurlinten zwaaien
- Kleurige vliegers oplaten (en weer neerhalen)
- Iets planten (op geschikte plek)
- Plantbare confetti strooien
Let op: een wensballon is geen milieuvriendelijk alternatief. Wensballonnen in zee worden door vogels en vissen als voedsel aangezien. Bovendien kunnen wensballonnen met kaarsjes brand veroorzaken.
Biologisch afbreekbare ballonnen en biologisch afbreekbare touwtjes en linten zijn ook slecht voor het milieu. Deze ballonnen zijn vaak gemaakt van natuurrubber. Ook met dit materiaal kan het jaren duren voordat de ballon is vergaan. De kans is groot dat zo’n ballon schade aanricht aan het milieu. Meer informatie vindt u op de website Die ballon gaat niet op.
Voor het oplaten van minder dan 1.000 (speelgoed)ballonnen heeft u geen vergunning of toestemming nodig. Om het oplaten voor mensen veilig te laten gebeuren zijn er een aantal regels.
- Personen of zaken mogen niet in gevaar (kunnen) worden gebracht.
- Voor wensballonnen gelden aanvullende regels. Lees de gebruiksaanwijzing goed en volg deze nauwkeurig! Dus niet binnen een straal van 15 km rondom een (zweef)vliegveld!
- De maximale hoogte of breedte van een ballon is 75 cm. Is de ballon groter, dan NIET oplaten!
- Geen metalen onderdelen in of aan de ballon. Zit er metaaldraad in of aan de ballon? NIET oplaten (expliciet verboden vanaf 2-1-2010).
- Ballonnen niet aan elkaar vastmaken.
- De organisatie zorgt voor voldoende toezicht en begeleiding en de nodige veiligheidsmaatregelen bij het vullen en oplaten van de ballonnen.
- Het opblazen van de ballonnen met helium vindt in de buitenlucht plaats.
- Tijdens de opslag van de ballonnen is er voldoende ventilatie.
- U volgt de voorschriften van de leverancier van het helium nauwkeurig op.
- Tijdens het vullen en opslaan van de ballonnen is er een rookverbod.
- Alle door de politie en de brandweer aanwijzingen en/of bevelen in het belang van de openbare orde en de veiligheid volgt u stipt en onmiddellijk op.
- Een half uur vóórdat u de ballonnen op laat, meldt u dit telefonisch aan de luchtverkeersleidingdienst van Rotterdam The Haque Airport. U doet dit via telefoonnummer (010) 446 08 21 of (010) 446 08 11.
Binnen een straal van 8 kilometer rondom het vliegveld vraagt u toestemming aan de plaatselijke verkeersleiding van het vliegveld Rotterdam the Haque Airport.
Ballonnen zijn van rubber en kunnen niet gerecycled worden. Maak ze na gebruik leeg en stop ze bij het restafval.