Tijdelijk cameratoezicht tijdens de jaarwisseling

Dit nieuwsbericht is verlopen.
29 december 2021, 09.41 uur

Net als vorig jaar zet de gemeente Lansingerland cameratoezicht in tijdens de jaarwisseling. In dit bericht leest u, wat de camera’s filmen, hoe de gemeente de beelden gebruikt, waar de camera’s staan, wat dit voor de bewoners en voorbijgangers betekent. Daarnaast informeren wij u over welke maatregelen de gemeente nog meer inzet.

Wat filmen de camera’s en wat gebeurt er met de beelden?

De camera’s filmen de eigendommen van de gemeente en houden op die manier extra toezicht op locaties waar we mogelijk (vuurwerk)vandalisme verwachten. De beelden worden live-uitgekeken en wanneer nodig worden boa’s, politie en/of beveiligers ter plaatse gestuurd.

Ze staan gericht op verschillende objecten op straat, niet op woningen. Met als doel om gemeentelijke eigendommen te beschermen. In de week van 27 december worden de camera’s geplaatst. Ze zijn op 31 december en 1 januari actief (live uitgekeken). De beelden worden vervolgens 48 uur bewaard, zodat de politie ze kan gebruiken als er vernielingen hebben plaatsgevonden. Daarna worden de beelden gewist.

Waar staan de camera’s?

Op verschillende locaties in de gemeente staan één of meerdere camera’s:

  • Centrum van Berkel & Rodenrijs
  • Centrum van Bergschenhoek
  • Centrum van Bleiswijk
  • Westpolderplein
  • Sterrenpark
  • Annie M.G. Schmidtpark (nabij het Urban Sportspark)
  • The point (Groeneweg)

Wat betekent dit voor bewoners en voorbijgangers

In de praktijk betekent het cameratoezicht dat u gefilmd kan worden, net zoals wanneer u een winkel inloopt waar ook beveiligingscamera’s hangen. Wanneer de getrainde ‘spotter’ (politie) op de beelden ziet dat er een dreiging is, worden er boa’s, politie of beveiligers naar de locatie gestuurd om polshoogte te nemen. Bij brandstichting wordt direct de brandweer ingeschakeld. De camerabeelden hebben als doel het beveiligen van de objecten, niet het opsporen van individuen of groepen.

Overige maatregelen die de gemeente neemt

Naast een aantal preventieve maatregelen, zoals het afsluiten van containers en bouwwerkzaamheden laten opruimen of afsluiten, zet de gemeente in de centra ook extra beveiligers in tijdens de jaarwisseling (tot 4:00). Dit is naast de extra politie en boa’s die actief in de gemeente zijn tijdens de jaarwisseling.

De gemeente wenst u een goede en veilige jaarwisseling toe en een voorspoedig 2022!

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen