Stemt u ook op 15 maart?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
16 februari 2023, 09.06 uur

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Als u stemt, heeft u invloed op wat er de komende jaren gebeurt in uw provincie en uw waterschap. De stembureaus in onze gemeente zijn deze dag geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Waar stem ik voor bij de Provinciale Statenverkiezingen?

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kiest u de leden van de Provinciale Staten. Hierin zitten de vertegenwoordigers (Statenleden) van 12 provincies. Elke 4 jaar kunt u stemmen op een kandidaat van een politieke partij die u de komende 4 jaar vertegenwoordigt in de Provinciale Staten. Op de website van de provincie Zuid-Holland vindt u informatie over de 20 deelnemende politieke partijen en hun plannen voor onze provincie. Rond 11 maart krijgt u via de post de kandidatenlijst thuis met de partijen en hun vertegenwoordigers waar u op kunt stemmen.

Waar stem ik voor bij de waterschapsverkiezingen?

Bij de waterschapsverkiezingen stemt u voor het algemeen bestuur van een waterschap. Dit is vergelijkbaar met de gemeenteraad. Het algemeen bestuur bepaalt het beleid van het waterschap in een gebied en controleert het dagelijks bestuur.

Lansingerland bestaat uit twee waterschappen. In Bergschenhoek en Bleiswijk is dat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Inwoners uit Berkel en Rodenrijs stemmen voor het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Delfland. Op de websites van de waterschappen vindt u informatie over de politieke partijen en hun plannen. Ook voor deze verkiezingen ontvangt u rond 11 maart de kandidatenlijst. Waar kunt u stemmen in Lansingerland?
Let op: Voor de Provinciale Statenverkiezingen kunt u met uw stempas en een geldig identiteitsbewijs in elk gewenst stembureau in Lansingerland stemmen. Voor de waterschapsverkiezingen geldt dit niet. U kunt alleen in een stembureau stemmen dat binnen uw waterschap valt. Voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is dat elk stembureau in Bergschenhoek en Bleiswijk. Voor het hoogheemraadschap van Delfland stemt u in  een stembureau in Berkel en Rodenrijs.

Toegankelijke stembureaus

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. In het stembureau in het gemeentehuis in Bergschenhoek kunnen ook inwoners met een visuele (via een stemmal) of auditieve beperking (via een soundbox of gebarentolk) stemmen. Let op: hier kan gestemd worden voor de Provinciale Staten en voor het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard (dus niet voor het hoogheemraadschap van Delfland). Meer informatie over de stembureaus vindt u op onze verkiezingspagina.

Stempas, kiezerspas en volmacht

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas nodig. U ontvangt de stempas via de post op 24 of 25 februari. Bent u de stempas kwijt of is deze beschadigd? Dan kunt u niet stemmen. U kunt een vervangende stempas aanvragen vanaf 27 februari tot uiterlijk 10 maart 2023 via de gemeente. Wilt u in een andere gemeente stemmen dan waar u woont? Dan kunt u een kiezerspas aanvragen bij de gemeente. Kunt u zelf niet naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht. U kunt dan de achterkant van de stem- of kiezerspas invullen. Naast deze ingevulde stempas of kiezerspas neemt degene die voor u stemt ook een kopie van uw legitimatiebewijs mee. Meer over de stempas, kiezerspas en volmacht vindt u op onze verkiezingspagina.

Stemhulp nodig en meer informatie

Weet u niet op wie u moet stemmen en heeft u behoefte aan hulp? Maak dan gebruik van Mijn stemhulp. U kunt de stemhulp invullen voor zowel de Provinciale Staten als de waterschapsverkiezingen.

Alle informatie over de verkiezingen op 15 maart kunt u teruglezen op onze verkiezingspagina. Vragen kunt u mailen aan verkiezingen@lansingerland.nl.

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen