Nieuwe fiets- en voetgangersbrug Berkel Centrum West succesvol geplaatst

Dit nieuwsbericht is verlopen.
28 februari 2022, 14.51 uur

In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 februari arriveerden twee grote brugonderdelen in het centrum van Berkel en Rodenrijs. De brug tussen de Röntgenwerf en de Gemeentewerf is onderdeel van de plannen voor Berkel Centrum West. Op zaterdag is de meterslange brug succesvol geplaatst.

Transport van 35 meter

Vanuit de fabriek in Friesland werd de brug in twee onderdelen, elk 35 meter lang en zes meter breed, over de weg vervoerd naar Berkel en Rodenrijs. Na een reis van ruim zeven uur arriveerden de onderdelen zaterdagochtend rond 2.00 uur in het centrum. De onderdelen, die elk zo’n 56.000 kg wegen, zijn naast de bouwplaats geparkeerd.

Passen en meten

Wethouder Kathy Arends: “Twee grote onderdelen van 35 meter door het centrum vervoeren is een flinke klus. Daarom was het transport ook ’s nachts: er zijn dan minder mensen op de weg die hinder ondervinden van het werk. Dat is ook veiliger. Bij sommige bochten was het passen en meten. Natuurlijk hadden het team alles van tevoren goed uitgedacht, maar de ruimte in zo’n centrum blijft beperkt.”

Uniek ontwerp

De brug tussen de Röntgenstraat en de Gemeentewerf moet een echte eyecatcher worden. Zo heeft de brug golvende vormen met het laagste punt aan de kant van de woningen, daardoor kunnen bewoners er gemakkelijk overheen kijken. Door deze ‘golf’ is het ook mogelijk om bij vorst onder de brug door te schaatsen. In de leuning van de brug is ledverlichting verwerkt. 

Afrondende werkzaamheden

De brug is geplaatst, maar kan nog niet direct gebruikt worden. Tijdens de voorjaarsvakantie, tot en met vrijdag 4 maart, wordt er op en rondom de brug nog gewerkt. In die periode leidt men het verkeer om via het Albert Schweitzerpad en de Oudelandselaan. Begin maart vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van het huidige pad. Half maart wordt de nieuwe fiets- en voetgangersbrug aangesloten en officieel geopend door de wethouder.

Over Berkel Centrum West

Berkel Centrum West bestaat straks uit 170 woningen en 5.630 m2 aan winkelruimte. Daarbij komen 360 extra parkeerplaatsen, waarvan er 196 bestemd zijn voor openbaar gebruik. Ook komt er een cultuurhuis met theater, twee bioscoopzalen en een jeugdbibliotheek. Wethouder Arends: “Het is een mooie doorontwikkeling voor het centrum van Berkel en Rodenrijs. Waar veel inwoners en ondernemers van kunnen genieten!”

Berkel Centrum West wordt naar verwachting in 2024 opgeleverd. Het project wordt gerealiseerd door Berkel Centrum West B.V.: een ontwikkelsamenwerking van ABB Bouwgroep en Waaijer Projectrealisatie.

Hieronder vindt u een kleine impressie van het plaatsen van de brug. De foto’s zijn gemaakt door Ariane Kok.

Meer nieuws

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen

Gratis bezorgen reisdocumenten