Indienen private schulden door gedupeerden kinderopvangtoeslagenaffaire

Dit nieuwsbericht is verlopen.
22 december 2021, 11:25 uur

Bent u een gedupeerde ouder/toeslagpartner van de kinderopvangtoeslagaffaire en eindigt voor u de pauzeknop voor schuldeisers (moratorium) op 12 februari 2022? Dan heeft u op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst ontvangen over het indienen van uw private schulden. SBN (Sociale Banken Nederland) gaat u namelijk helpen bij het afbetalen en oplossen van uw (private) schulden. Dat doet SBN in opdracht van de overheid.    

Wat staat er in de brief van de Belastingdienst?

In de brief vraagt de Belastingdienst aan gedupeerde ouders/toeslagpartners om vanaf 5 januari tot en met 12 februari 2022 openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen bij het ‘online loket private schulden’ van SBN. Dit zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn, bijvoorbeeld schulden bij een energieleverancier, zorgverzekeraar, woningverhuurder of bij een webwinkel. Hier valt ook geleend geld onder, dat is vastgelegd bij de notaris.

Waar kunt u private schulden indienen?

Op 5 januari 2022 gaat het ‘online loket private schulden’ van SBN open. Bent u door de belastingdienst erkend als gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire dan kunt u vanaf die datum uw private schulden online indienen. Vindt u het lastig om dit online te doen en wilt u dit liever via de post opsturen? Dan kunt u vanaf 5 januari 2022 een private schuldenlijstformulier uitprinten via de website van SBN om deze vervolgens in te vullen en per post te versturen naar SBN.   

Wat kunt u al doen vóór 5 januari?

U kunt nu alvast beginnen met het verzamelen van informatie over alle openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Denkt u dan aan facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen. U kunt dan vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo spoedig en volledig mogelijk online of per post indienen. 

Zo spoedig mogelijk indienen

Omdat uw moratorium (pauzeknop voor schuldeisers) op 12 februari 2022 eindigt, is het van belang om uw private schulden zo spoedig mogelijk vanaf 5 januari door te geven aan SBN. Als u dat namelijk niet op tijd doorgeeft, kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden gaat invorderen

Hulp nodig van SBN of gemeente?

Als het loket van SBN op 5 januari opengaat, zal er een serviceteam van SBN klaar staan om u te ondersteunen als dat nodig is. Hoe u het serviceteam kunt bereiken vindt u vanaf 5 januari op de website van SBN.

Heeft u hulp nodig bij het verzamelen of invullen van uw gegevens dan kunt u ook een afspraak voor in januari maken met de gemeente. Belt u daarvoor met (010) 800 4000. Er wordt dan wel gevraagd of u een brief over dit onderwerp van de Belastingdienst heeft ontvangen.

Kunt u niet op hulp wachten en zit u in acute problemen? Dan kunt u zich melden bij het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag, via telefoonnummer (0800) 2 358 358 (gratis).

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de private schulden aanpak? Gaat u daarvoor naar de website van de Belastingdienst/Toeslagen.