In gesprek met inwoners over energiebesparing

Dit nieuwsbericht is verlopen.
13 september 2022, 11.05 uur

De gemeente Lansingerland gaat samen met het Energieloket Lansingerland de straat op in Bleiswijk-Zuid om met inwoners in gesprek te gaan over isolatie, hybride warmtepompen en andere manieren om energie te besparen. Het eerste wijkbezoek is op woensdag 21 september. Van 15.00 tot 16.30 uur staat de Piaggio (elektrisch wagentje) van de gemeente op het Kranenburgplein in Bleiswijk.

De komende maanden staan de gemeente en het Energieloket met de Piaggio op verschillende locaties in Bleiswijk-Zuid. Naast het geven van informatie over isolatie en energie besparen, horen zij ook graag aan welke hulp en informatie inwoners het meeste behoefte hebben bij het verduurzamen van hun woning. De wijkbezoeken zijn onderdeel van de wijkaanpak die de gemeente is gestart om Bleiswijk-Zuid te verduurzamen.

Wijkaanpak Bleiswijk-Zuid

Bleiswijk-Zuid is de eerste wijk in Lansingerland waar de gemeente samen met woningeigenaren, energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom, het Energieloket, 3B Wonen en andere partners gaat werken aan het verduurzamen van de bestaande woningen. Ze informeren inwoners en willen hen enthousiast maken om energie te besparen. Denk daarbij aan isolatie-maatregelen en hybride warmtepompen voor het verwarmen van de woning. Naast de wijkbezoeken worden de komende tijd kennissessies georganiseerd, de mogelijkheden voor de verschillende woningtypen op een rij gezet, ervaringen van Bleiswijkers gedeeld en worden inwoners bekend gemaakt met alle subsidie- en financieringsmogelijkheden. Ook is een wijkadviesraad opgericht waarin inwoners actief meedenken over de wijkaanpak. Voorop staat dat inwoners natuurlijk zelf de keuze maken of en hoe zij hun woning gaan verduurzamen. De partijen willen zo goed mogelijk helpen bij deze keuze.

Waarom Bleiswijk-Zuid?

In 2019 heeft de gemeente de Transitievisie Warmte vastgesteld. Hierin is Bleiswijk-Zuid aangewezen als één van de drie wijken om verder te onderzoeken wat er kan worden gedaan om volledig aardgasvrij te worden. Dit gaat om de Bomenbuurt, Vogelbuurt, Oranjebuurt en Schildersbuurt. Uit vervolgonderzoek is gebleken dat Bleiswijk-Zuid heel geschikt is om te verduurzamen en dat er veel winst gehaald kan worden door woningen beter te isoleren. Ook kan met een hybride warmtepomp veel aardgas worden bespaard. Helemaal van het aardgas af is voor veel woningen nog een erg grote stap, maar op deze manier is Bleiswijk-Zuid straks voorbereid op een aardgasvrije toekomst. Zeker met de huidige gasprijzen zijn de maatregelen niet alleen goed voor het klimaat, maar ook financieel erg interessant en het zorgt voor een flinke verbetering van het wooncomfort.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u mailen naar duurzaam@lansingerland.nl. Voor meer informatie over isolatie en warmtepompen, of een (gratis) afspraak met een energiecoach voor advies op maat, kunt u terecht bij het Energieloket Lansingerland. Wees ook welkom bij de Energiewinkel, Herenstraat 28 in Berkel en Rodenrijs. Voor nuttige tips, prijsindicaties en terugverdientijden gaat u naar de informatiepagina van de Rijksoverheid ‘Verbeter je huis‘.

Meer nieuws

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen

Gratis bezorgen reisdocumenten