“Ik mis mijn normale contacten in de wandelgangen”

Dit nieuwsbericht is verlopen.
16 december 2020, 08.00 uur

In ‘En jij’ vertellen Lansingerlanders over hun leven in coronatijd. Maak deze week kennis met Winfried Kuipers (63), pastoor bij de Parochie Christus Koning en verzorgt vieringen in de parochiekerken van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk, Pijnacker en Nootdorp.

Wat is er voor jou veranderd sinds de komst van het coronavirus?

“In maart kwam ik vol energie en inspiratie terug van drie maanden sabbatverlof op de Filippijnen, precies toen de kerken hier dicht gingen. Het was een teleurstelling dat ik mijn mooie ervaringen niet kon delen met de parochie. Wel heb ik een verslag op www.internetpastoor.nl gezet. In de Parochie Christus Koning zijn wij al snel begonnen met het uitzenden van vieringen via internet, zoals men in de RK kerk in Bleiswijk al deed via kerkdienstgemist.nl. Sinds er weer een beperkt aantal bezoekers toegestaan werd, hebben we in onze kerk in Berkel de daar aanwezige camera’s en schermen gekoppeld aan het YouTube kanaal van de Parochie Christus Koning. Zelf ernaar kijken vind ik lastig. Een viering is geen kijkspel, er is geen dialoog en geen interactie en bovendien word ik snel afgeleid.”

Wat mis je het meest en hoe is dat te vervangen?

“Ik mis mijn normale contacten in de wandelgangen. Ik hoor steeds minder wat er onder de mensen leeft. Ook het samen zingen in een viering mis ik ontzettend. Ik vermaak op het beeld de mensen als een soort theaterman, maar ik zie geen reacties. Toch probeer ik er het beste van te maken. In de huidige periode verzorg ik wekelijks een adventsmeditatie op ons YouTubekanaal. Voor een filmpje van een kwartier ben ik heel wat uurtjes bezig. Maar wat ik eigenlijk het allermeeste mis, is het lesgeven aan kinderen van de katholieke basisscholen in Berkel. Dat vind ik zó leuk om te doen. Bij het afscheid van de groepen acht heb ik helaas alleen een videoboodschap in kunnen spreken. En dan  heb je nog de uitvaarten in kleine kring. Ook dat is naar. Voor nabestaanden van mensen die geen, of een hele sobere, kerkelijke uitvaart hebben gehad organiseren wij in het nieuwe jaar een eigen jaardienst, zodra de coronamaatregelen dat toestaan. Persoonlijk mis ik mijn sport- en bridgemiddagen, maar in plaats daarvan ben ik wat vaker gaan wandelen en fietsen.”

Is er een nieuwe kans op je pad gekomen?

“Ik lag weleens wakker over de vorm van de kerstviering. Wellicht zouden kinderen en jongeren op het laatste nippertje moeten afhaken vanwege quarantaine situaties. Opeens kreeg ik het idee van de Passion. Dát zouden wij ook kunnen: iets van tevoren opnemen. Door samen te werken met jongerenwerker Minh Thu Ko, basisschoolleerkracht Erik de Jong, RTV Lansingerland en de werkgroepen gezinsviering OLVGeboortekerk en Sint Willibrord is dit plan werkelijkheid geworden.”

Hoe ga jij het kerstfeest vieren?

“Ik vind het heel mooi dat tijdens de gezinsviering op kerstavond de kerstmusical wordt uitgezonden op RTV Lansingerland. De Kerkrakkertjes en de Berkelnootjes zingen de liedjes.”

Hoe kijk je naar het nieuwe jaar?

“Ik hoop, en ik deel dat met vele mensen, dat het vaccin snel een einde maakt aan de pandemie.

Tekst: Andrea van der Houwen
Fotografie: Ariane Kok

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen