Check rookmelders bij uzelf en ook bij anderen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
16 oktober 2023, 13.57 uur

Met de slogan ‘Check – Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland alle inwoners op, om minimaal één goed werkende rookmelder op elke woonverdieping in huis op te hangen. Sinds 1 juli 2022 is dit een wettelijke verplichting. “Plaats ze in de vluchtweg. Vaak is dat in de gang naar de voordeur en op de overloop. Een rookmelder detecteert rook en waarschuwt u heel snel. Zo hebben u en uw medebewoners meer tijd om veilig buiten te komen bij brand.” Heeft ú voldoende rookmelders in huis?

Wettelijke verplichting

“De wettelijke verplichting om rookmelders te hebben op elke woonverdieping, heeft Nederland brandveiliger gemaakt. Dat weet ik zeker”, benadrukt Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. “Uit de eerste resultaten, lijkt in ongeveer 90% van de woningen inmiddels rookmelders te hangen. Maar… we zijn nog niet klaar met z’n allen. Want 10% van 8 miljoen woningen, betekent dat er toch nog minstens 800.000 woningen in ons land zijn zonder rookmelders. Vandaar mijn vraag; heeft u goedwerkende rookmelders op elke verdieping? Zo ja, heel goed! En… check het ook even bij ouderen in uw familie, bij een slechthorende op het werk en anderstaligen bij u in de buurt. Hebben zij ze nog niet? Doe een goede daad door ze ook bij hen tegen het plafond te plakken. Eenvoudig en zo gepiept. Met rookmelders redt u levens. Check, koop, plak!”

Ophangen is heel eenvoudig

Op de website van de brandweer vindt u praktische informatie over rookmelders. “Check het plaatsingsadvies en binnen een paar minuten weet u precies waar en hoe u rookmelders moet ophangen. Het ophangen of vervangen van rookmelders is zo gebeurd. Vaak wordt een plakstrip meegeleverd in de verpakking. Of wat we als brandweer ook nog wel eens adviseren; duw een dot montagekit op de achterkant, en druk ‘m tegen het plafond. Dan bent u snel klaar, u hoeft niet eens te boren en u weet zeker dat ‘ie goed vastzit.”

Aan vervanging toe

“Het is begrijpelijk dat u bij brand eerst aan vuur denkt, maar het is juist die nare rook die de meeste slachtoffers maakt. In rook zitten roet en andere giftige deeltjes. Ze benemen u letterlijk de adem. Weet dat rookmelders maximaal tien jaar meegaan. Daarna moet u ze vervangen, omdat de meetcel in het apparaat dan z’n beste tijd gehad heeft. Is de rookmelder te oud, dan raakt ‘ie storingsgevoelig en kan de rookmelder vals alarm geven.”

Check, koop en plak rookmelders

Weten hoeveel rookmelders u in huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check de website van de brandweer. Binnen een paar minuten weet u dan precies waar in huis en hoe u de rookmelders moet ophangen. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo eenvoudig zorgt u voor uw veiligheid én die van uw dierbaren.

Deze landelijke campagne rookmelders is een initiatief van Brandweer Nederland en het Netwerk Brandveilig Leven.

Meer nieuws

Snoeiafval gratis aan huis opgehaald

Feestelijke eerste paal Casa Cadanza

Gevolgen Spreidingswet voor Lansingerland