Burgemeester Pieter van de Stadt: "Lockdown om contacten tot een minimum te beperken"

Dit nieuwsbericht is verlopen.
15 december 2020, 14.25 uur

Beste Lansingerlanders,

Het coronavirus grijpt razendsnel om zich heen. De zorgwekkend hoge coronacijfers dwingen het kabinet tot hard ingrijpen. Het aantal contacten moet tot een minimum worden beperkt. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe.

We zijn het zat, maar we moeten nog langer volhouden. Als we minder mensen ontmoeten is er minder kans om anderen te besmetten. Zoveel mogelijk thuisblijven is het advies. Tijdens de feestdagen is dat extra pijnlijk, want juist nu is de behoefte om samen te zijn groter dan ooit.

Houd oog voor mensen die het zwaar hebben. Lansingerland heeft laten zien dat gemeenschapszin en nabijheid centraal staan, ondanks corona. Dat koesteren we. Al is de werkelijkheid dat de fysieke afstand tot familie en vrienden nog nooit zo groot is geweest.

Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die door corona een dierbare zijn verloren. En naar hen die al lange tijd hun familie of vrienden niet hebben gezien. Naar ouderen en alleenstaanden maar ook naar onze jongeren. Ik omarm alle initiatieven om eenzaamheid en verveling tegen te gaan, binnen de geldende regels. Via Samen Lansingerland bieden vrijwilligers hulp aan inwoners bij het doen van een boodschap, het ophalen van medicijnen, het uitlaten van de hond of het bieden van een luisterend oor. Als u hulp nodig heeft, vraag er om!

Alle Lansingerlanders die werken in een vitaal beroep wil ik graag een hart onder de riem steken. Bedankt dat jullie blijven (ver)zorgen, les blijven geven, ons naar ons werk blijven vervoeren of zorgen voor onze veiligheid.

Ondernemers in bepaalde sectoren waren al hard getroffen door de maatregelen. Daar komt nu nog een grote groep ondernemers bij. Deze zien de decemberomzet nu ook aan zich voorbijgaan. Er zit niets anders op dan afwachten tot het moment dat u weer veilig open kunt. Dat is een hard gelag. Laat het steun- en herstelpakket u enig houvast bieden.

Van oudsher is de decembermaand ook een periode van bezinning en reflectie. Dát blijft wat mij betreft onveranderd. Laten we proberen te blijven kijken naar kleine dagelijkse lichtpuntjes. Want ooit ligt deze periode achter ons.

Beste Lansingerlanders, doe tijdens de feestdagen uzelf en uw dierbaren geen besmetting cadeau. Nodig tijdens Kerst niet meer dan drie gasten per dag uit en met oud en nieuw maximaal twee. Blijf binnen als u niet lekker bent en laat u testen. Houd 1,5 meter afstand en was uw handen, ook als u bij familie en vrienden bent.

We maken iets mee dat ongekend is. Maar in het nieuwe jaar kunnen we, met de komst van het vaccin in ons vizier, de blik weer vooruit gaan richten. Al is het stap voor stap. Houd de moed erin. Ik wens u fijne feestdagen.

Pieter van de Stadt
Burgemeester van Lansingerland

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen