Lansingerland verkoopt aandelen Eneco

Home > Zelf Regelen > Nieuws > Lansingerland verkoopt aandelen Eneco

Lansingerland verkoopt aandelen Eneco

Het college van Lansingerland heeft besloten om de aandelen in Eneco te verkopen. Lansingerland heeft een belang van 3,38% in Eneco. Het college van Lansingerland heeft zich de afgelopen weken intensief gebogen over dit dossier om een zorgvuldige beslissing te nemen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging gisteravond tijdens een commissievergadering akkoord met het voorstel van het college.                                 

Afweging publiek belang

Conclusie van het college van Lansingerland is dat publieke belangen niet geborgd zijn door een gemeentelijk aandeelhouderschap. De verkoop van de aandelen heeft geen directe gevolgen voor de inwoners van Lansingerland. Het publiek belang bij de energievoorziening in Nederland is primair geborgd in nationale wetgeving en consumenten zijn, sinds het vrijgeven van de energiemarkt op 1 juli 2004, vrij in hun keuze voor energieleverancier.  

Energietransitie

Voor wat betreft de energietransitie ligt er een rol voor de centrale en lokale overheid en de consument die bewust voor duurzaamheid kiest. Voor het invullen van de lokale verantwoordelijkheid op het vlak van energietransitie is het aandeelhouderschap in Eneco niet het geëigende voertuig.

Splitsing

Eneco is ontstaan door een groot aantal fusies en overnames van lokale en regionale energiebedrijven in de afgelopen tientallen jaren. Op die wijze is de gemeente Lansingerland uiteindelijk aandeelhouder in Eneco geworden. Op basis van landelijke wetgeving is op 31 januari 2017 Eneco gesplitst is in een commercieel productie- en leveringsbedrijf Eneco Groep en een regionale netbeheerder Stedin Groep. Tijdens het splitsingsproces is aangegeven dat de aandeelhouders, ná afronding van het splitsingsproces, het aandeelhouderschap in het commerciële bedrijf Eneco opnieuw beoordelen. Centrale vraag in de beoordeling is welk publiek belang gerealiseerd wordt door middel van het gemeentelijk aandeelhouderschap.

Bespreking in Raad

Gezien de aard van het definitief te nemen besluit vraagt het college aan de Raad om eventuele wensen en bedenkingen te uiten. In de vergadering van 26 oktober 2017 neemt de Raad een besluit.

Deel deze pagina

Bezoekadressen

Gemeente Lansingerland
Tobias Asserlaan 1
2662 SB  Bergschenhoek

Servicepunt Bleiswijk
Dorpsstraat 7
2665 BG  Bleiswijk

Openingstijden

Wat vindt u waar in Bergschenhoek?

Vind een voorziening

Nieuwbouw in Bergschenhoek

Vind een locatie

Werkzaamheden in Bergschenhoek

Wetenswaardigheden in Bergschenhoek

Wat vindt u waar in Berkel en Rodenrijs?

Vind een voorziening

Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Vind een locatie

Werkzaamheden in Berkel en Rodenrijs

Wetenswaardigheden in Berkel en Rodenrijs

Wat vindt u waar in Bleiswijk?

Vind een voorziening

Nieuwbouw in Bleiswijk

Vind een locatie

Werkzaamheden in Bleiswijk

Wetenswaardigheden in Bleiswijk

beoordeel deze pagina