Eerste bestaande woningen in Lansingerland van ’t gas af

Home > Zelf Regelen > Nieuws > Eerste bestaande woningen in Lansingerland van ’t gas af

Eerste bestaande woningen in Lansingerland van ’t gas af

proefwoning Van Gas Los

Wist u dat de 23.000 bestaande woningen in Lansingerland in 2050 CO2 neutraal moeten zijn? Dit betekent per jaar gemiddeld 719 woningen die van gas los gaan. Een flinke opgave, waarmee we in Berkel en Rodenrijs van start gaan.

Pilot in de Briellestraat en omgeving

Om dit voor elkaar te krijgen, is het noodzakelijk dat woningeigenaren, overheid én bedrijfsleven samenwerken. In de Briellestraat in Berkel en Rodenrijs is één woning vorig jaar succesvol all-electric gemaakt. Helemaal van het gas af dus. Dit was fase 1. Het concept heeft zichzelf bewezen en daarom willen wij deze uitrollen in de rest van de Briellestraat. Dit is fase 2, een zogenaamde proeftuin of pilot. Het doel van zo’n proeftuin is om het concept verder te testen en daar veel van te leren. 21 huishoudens hebben aangegeven interesse te hebben in het meedoen aan deze proeftuin.

Bijdrage overheid

Vanuit de overheid is voor fase 2 een bedrag beschikbaar gesteld om de volgende 9 woningen aan de Briellestraat all-electric te maken. Zodra fase 2 klaar is, willen we doorpakken met fase 3, 500 woningen in diezelfde wijk: de Havenbuurt. Hiervoor heeft de gemeente een aanvraag ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Ministerie heeft namelijk in totaal € 90 miljoen beschikbaar gesteld voor 20 proeftuinprojecten in Nederland. Wij hopen natuurlijk dat wij bij die 20 proeftuinen horen.

Mocht onze gemeente een proeftuin toegekend krijgen dan levert dat voldoende subsidie op om 500 woningen in de Havenbuurt van gas los te krijgen. 1 oktober 2018 is dat bekend.   

Duurzaam financieren

Met het daarna op te richten revolverend fonds van € 100.000,- voor leningen aan huishoudens om via all-electric oplossingen van gas los te komen in de bestaande bouw, geven wij nog een extra impuls aan de verduurzaming van de gemeente. In een revolverend fonds komt het uitgeleende geld weer terug zodat het opnieuw beschikbaar komt voor nieuwe leningen. Dit is een beproefde manier van duurzaam financieren.

All-electric concept

Bent u benieuwd naar het all-electric concept? Neem dan een kijkje op de website van Helena Sustainable Innovations. Dit is de ondernemer die de pilot woning aan de Briellestraat gerealiseerd heeft.

proefwoning Van Gas Los

Deel deze pagina

Bezoekadressen

Gemeente Lansingerland
Tobias Asserlaan 1
2662 SB  Bergschenhoek

Servicepunt Bleiswijk
Dorpsstraat 7
2665 BG  Bleiswijk

Openingstijden

beoordeel deze pagina