Botulisme in sloot Opaal

Home > Zelf Regelen > Nieuws > Botulisme in sloot Opaal

Botulisme in sloot Opaal

foto waarschuwingsbord botulisme

Uit de sloot aan de Opaal ter hoogte van nummer 17 in Berkel en Rodenrijs heeft de gemeente dode eenden en vissen gehaald. De sloot is hoogstwaarschijnlijk besmet met botulisme. Wij plaatsen waarschuwingsborden bij deze sloot.  

Vermijd water waarin dode dieren zijn aangetroffen

Laat uw hond niet zwemmen in water waarin dode dieren drijven. Raak dode dieren nooit met blote handen aan. Een klein wondje kan leiden tot besmetting met het botulismevirus. Als u in aanraking komt met botulisme besmet water, kunt u last krijgen van misselijkheid, braken en duizeligheid. Ook huisdieren kunnen er ziek van worden.

Gebruik geen slootwater voor uw tuin

Wij hebben geconstateerd dat er mensen zijn die hun tuin sproeien met water uit deze sloot. Wij adviseren met klem dit niet te doen.

Melding doorgeven

Dode dieren worden zo snel mogelijk uit het water gehaald. Ziet u dode of zieke dieren in of rond de sloten of open water? Geeft u dit dan aan ons door via het online meldpunt of de LansingerlandApp.

Wat is botulisme

Bij warm weer lopen watervogels en vissen kans op botulisme (een vergiftigingsziekte van waterdieren). Dode dieren verhogen de kans op uitbraak en uitbreiding van botulisme.

Botulisme komt vaak voor op plaatsen waar veel eenden bij elkaar zijn. En omdat voeren (meer) eenden aantrekt, is het beter dit niet te doen. Botulisme verdwijnt uit het water zodra de temperatuur daalt en het regent.

Meer informatie over botulisme leest u op de website van het RIVM.

Deel deze pagina

Bezoekadressen

Gemeente Lansingerland
Tobias Asserlaan 1
2662 SB  Bergschenhoek

Servicepunt Bleiswijk
Dorpsstraat 7
2665 BG  Bleiswijk

Openingstijden

beoordeel deze pagina