Armoede vraagt om begrip

Home > Zelf Regelen > Nieuws > Armoede vraagt om begrip

Armoede vraagt om begrip

Dit item is verlopen op 25-05-2017.

Betrokken professionals van diverse maatschappelijke organisaties waren donderdag 6 april op initiatief van DATT Werkt! en de gemeente Lansingerland naar ‘t Manneke gekomen om hun kennis en ervaringen over armoede te delen. DATT Werkt! is een project in Lansingerland dat zich richt op de duurzame bestrijding van armoede en schulden door het verbinden van mensen en organisaties. De kracht van de aanpak is dat deze aansluit op bestaand beleid en bestaande (goede) praktijken.

Hoe kunnen we armoede en schulden duurzaam aanpakken?

Dat was de belangrijkste vraag die 6 april op tafel lag. Zoals zo vaak is het antwoord complex. De belangrijkste boodschap van de dag kwam van Statcha Maduro. Zij is nu zelf een van de hulpverleners die mensen met financiële problemen helpt, maar zij is vooral ook ervaringsdeskundige. Zij vertelde, net als zij al eerder deed in het televisieprogramma Schuldig, haar eigen verhaal. Statcha vertelde op indringende wijze wat mensen die in de problemen komen allemaal meemaken en hoe moeizaam de weg omhoog kan zijn. Haar belangrijkste boodschap: Schulden kan iedereen overkomen. Vaak veroorzaakt door de stress van het tekort. Tekort aan geld, liefde, aandacht, werk, inkomen etcetera.

Workshops

De oplossing lijkt vaak simpel maar blijkt in de praktijk heel moeilijk: zoek hulp, bij wie dan ook. Daarvoor moeten mensen in de problemen een drempel over en bij die stap helpt een zetje in de rug door de hulpverleners. Het gaat volgens Statcha bij de hulpverlening vooral om bejegening: toon begrip, veroordeel niet, geef mensen inzicht in hun eigen gedrag en laat ze de regie over hun leven terugpakken. Met die boodschap gingen de professionals in diverse workshops aan de slag. Deze workshops gingen over thema’s als de regelingen voor kinderen in armoede, de link tussen laaggeletterdheid en schulden en ondersteuning bij de eigen administratie. Met de kennis en ervaringen van deze dag zijn de professionals en vrijwilligers nog beter in staat om armoede tegen te gaan.

Statcha Maduro vertelt haar verhaal: van schulden naar hulpverlening.

Statcha Maduro vertelt haar verhaal: van schulden naar hulpverlening.

Deel deze pagina

Bezoekadressen

Gemeente Lansingerland
Tobias Asserlaan 1
2662 SB  Bergschenhoek

Servicepunt Bleiswijk
Dorpsstraat 7
2665 BG  Bleiswijk

Openingstijden

Wat vindt u waar in Bergschenhoek?

Vind een voorziening

Nieuwbouw in Bergschenhoek

Vind een locatie

Werkzaamheden in Bergschenhoek

Wetenswaardigheden in Bergschenhoek

Wat vindt u waar in Berkel en Rodenrijs?

Vind een voorziening

Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Vind een locatie

Werkzaamheden in Berkel en Rodenrijs

Wetenswaardigheden in Berkel en Rodenrijs

Wat vindt u waar in Bleiswijk?

Vind een voorziening

Nieuwbouw in Bleiswijk

Vind een locatie

Werkzaamheden in Bleiswijk

Wetenswaardigheden in Bleiswijk

beoordeel deze pagina