Bergschenhoek: Berkelseweg (‘Berkelsdijkje’)

In 2016 heeft de gemeenteraad besloten dat de Berkelseweg (‘Berkelsdijkje’) in Bergschenhoek open blijft voor autoverkeer. Fietsverkeer wordt geweerd van het dijkje zodra er een goed alternatief aanwezig is. Hiervoor zijn verschillende varianten onderzocht.

Fietsers

Voor fietsverkeer realiseren we een vrijliggend fietspad op het talud van het Berkelsdijkje. Op dit moment werken we aan de technische uitwerking. Er komt een aparte brug voor de fietsers om naar de Dr. Van Koetsveldstraat te gaan vanaf het dijkje. Deze komt naast de huidige verkeersbrug te liggen.

We maken gelijk van de mogelijkheid gebruik om een aansluiting te maken van de Berkelseweg naar het Annie MG Schmidtpark. Dit doen we door een fietspad langs de Oostersingel te maken vanaf de rotonde naar het park toe. Hierdoor is het voor fietsers niet meer nodig om de Oostersingel twee keer over te steken.

Verkeersbrug

De huidige verkeersbrug verkeert in een slechte staat en wordt vervangen. Het is niet mogelijk om de oude brug te herstellen. Wel wordt het oude beeld teruggebracht in de nieuwe brug, hierdoor blijft het bijzondere historische karakter behouden.

Monument

De dijk en de verkeersbrug zijn aangewezen als monument. Bent u benieuwd naar het verhaal? Klik dan hier.

Planning

Het project bevindt zich in de voorbereidingsfase. Met name de details van de verkeersbrug moeten nader uitgewerkt worden. Eind 2019 selecteren we een aannemer die het werk begin 2020 opstart.

Tekeningen

Via onderstaande tekening kunt u het inrichtingsplan van het Berkelsdijkje bekijken.