Rotondes Klapwijkseweg en Boterdorpseweg

Uitvoering: juli tot en met oktober 2019 en april tot en met juni 2020

Wij gaan de rotondes aan de Klapwijkseweg en Boterdorpseweg veiliger maken. Een flink aantal inwoners van de gemeente Lansingerland ervaart de rotondes als onoverzichtelijk en onveilig. Er vinden daar ook relatief veel ongevallen plaats. Het is tijd om hier verandering in te brengen.

Uitvoering

De komende twee jaar voert KWS, de aannemer, werkzaamheden uit om de rotondes veiliger te maken. In 2019 zijn de rotondes aan de Tobias Asserlaan en de Oostmeerlaan aangepakt. In 2020 zijn de rotondes van Weg & Land, Raadhuislaan en Rodenrijseweg aan de beurt. Met de maatregelen voeren wij de rotondes zo uniform mogelijk uit. Maatregelen waar u aan kunt denken, zijn: het plaatsen van fiets- en voetgangersoversteken op plateaus, het fietspad verder van de rotonde vandaan leggen en het verbeteren van verlichting. Maar ook ingrijpendere maatregelen: het verplaatsen van een rotonde en het ombouwen van een rotonde met een enkele rijstrook naar een rotonde met een dubbele rijstrook.

Planning

KWS Infra gaat verder met het veiliger maken van de rotondes op de Klapwijkseweg en Boterdorpseweg.

Vanaf april 2020 hervatten we de werkzaamheden aan de rotondes. Er wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voorafgaand aan de werkzaamheden.

Afgeronde werkzaamheden

De rotonde Randweg-West/Boterdorpseweg is inmiddels gereed! Hier hebben we de fietsoversteek verwijderd. Vanaf nu is het dus niet meer mogelijk om via deze route de weg over te steken. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de aanwezige tunneltjes.

Ook de rotonde Oudelandselaan/Klapwijkseweg is klaar. De rotonde is omgebouwd van een enkelbaansrotonde naar een rotonde met dubbele rijbaan. De fietsoversteken zijn verder van de rotonde afgelegd, zodat de fietsers maar één rijbaan over hoeven te steken en fietsers eerder in beeld zijn. De fiets- en voetgangersoversteken zijn op plateaus aangebracht. Als laatste stap worden binnenkort nieuwe lichtmasten geplaatst. Nieuwsgierig naar de uitvoering van dit project? Bekijk dan de timelapse hieronder.

Voor fietsers geldt op deze rotonde, net als in de oude situatie, éénrichtingsverkeer. Om de rotonde zo veilig mogelijk te gebruiken, vragen wij aandacht voor het juiste gebruik hiervan.

De laatste rotondes die voor 2019 op de planning stonden waren die op de Tobias Asserlaan en Oostmeerlaan. Deze zijn inmiddels gereed. Omdat asfalteren in de wintermaanden niet ideaal is, en de donkere maanden zijn aangebroken, gaan we er even tussenuit met de werkzaamheden. In april 2020 gaan we weer van start.

Benieuwd naar de plannen?

Bent u benieuwd naar de plannen? U kunt de tekeningen hieronder inzien.

Tijdens de uitvoeringsperiode is er op woensdag een inloopspreekuur waar u met vragen en of opmerkingen terecht kunt. KWS staat tussen 08.00 en 17.00 uur voor u klaar op de weekmarkt van Berkel en Rodenrijs.  Via de KWS app kunt u volgen op welke datums zij daar aanwezig zijn. de KWS app is te dowloaden in de Apple Store en Google Play Store.

Achtergrond

Aan het Burgerpanel (Lansingerland Peilt) en de Fietsersbond hebben wij gevraagd om gevaarlijke locaties in de gemeente te melden. De rotondes op de Klapwijkseweg en Boterdorpseweg kwamen hierin duidelijk naar voren. Combinatie Waalpartners/Goudappel heeft onderzoek gedaan naar de maatregelen die genomen kunnen worden om de verkeersveiligheid te verbeteren. Hierbij is ook meteen gekeken naar de toekomstvastheid van de rotondes. Voor iedere rotonde hebben we passende maatregelen ontworpen.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 14 010 of mail naar rotondesfietsveilig@lansingerland.nl.