Veiliger maken zeven rotondes

Uitvoering: juli tot en met oktober 2019 en april tot en met mei 2020

Wij gaan de zeven rotondes aan de Klapwijkseweg en Boterdorpseweg veiliger maken. Een flink aantal inwoners van de gemeente Lansingerland ervaart de rotondes als onoverzichtelijk en onveilig. Er vinden daar ook relatief veel ongevallen plaats. Het is tijd om hier verandering in te brengen.

Uitvoering

In 2019 en 2020 voert KWS, de aannemer, werkzaamheden uit om de rotondes veiliger te maken. In 2019 zijn de rotondes aan de Tobias Asserlaan, Oudelandselaan en de Oostmeerlaan aangepakt. In 2020 zijn de rotondes van Weg en Land, Raadhuislaan en Rodenrijseweg aan de beurt. Met de maatregelen voeren wij de rotondes zo uniform mogelijk uit. Maatregelen waar u aan kunt denken, zijn: het plaatsen van fiets- en voetgangersoversteken op plateaus, het fietspad verder van de rotonde vandaan leggen en het verbeteren van verlichting. Maar ook ingrijpendere maatregelen: het verplaatsen van een rotonde en het ombouwen van een rotonde met een enkele rijstrook naar een rotonde met een dubbele rijstrook.

Planning

Hieronder is een globale planning van de werkzaamheden weergegeven:

Rotonde Berkelse Poort

 • Vanaf maandag 23 maart 2020 start KWS Infra met de werkzaamheden aan de rotonde bij de Berkelse Poort (perceel 4). Vanaf deze datum is er voor fietsverkeer een kleine omleiding, autoverkeer heeft buiten de weekendafsluitingen doorgang. Op 3 momenten is de gehele rotonde voor alle verkeer afgesloten:
  • Dinsdag 24 maart 21.00 uur tot en met 25 maart 5.00 uur
  • Vrijdag 10 april 21.00 uur tot en met maandag 13 april 6.00 uur (Pasen) en
  • Vrijdag 17 april 21.00 uur tot en met maandag 20 april 6.00 uur.

De verwachting is dat de rotonde op maandag 20 april vanaf 6.00 uur voor auto- en fietsverkeer weer opengaat.

Om tijdens de afsluitingen de Berkelse Poort bereikbaar te houden wordt er vanuit de richting Bergschenhoek een bypass aangelegd. De omleidingsroutes worden met borden aangegeven. De hulpdiensten zijn op de hoogte van de omleiding zodat bij noodgevallen woningen en bedrijven goed bereikbaar zijn.

Rotonde Weg en Land/Bergweg-Zuid

 • Vanaf 20 april 2020 start KWS Infra met de werkzaamheden aan de rotonde bij de Bergweg-Zuid (perceel 1). Tot vrijdagavond 24 april 2020 betreft dit kleinschalige werkzaamheden, de rotonde blijft dan open voor alle verkeer. Vanaf vrijdagavond 24 april 2020 is de rotonde afgesloten voor alle verkeer vanaf Industrieterrein Weg en Land en Bergweg-Zuid. Fietsers en wandelaars hebben wel doorgang en de BP blijft bereikbaar.

De verwachting is dat de rotonde op maandag 11 mei vanaf 6.00 uur voor alle verkeer weer opengaat.

Tijdens de werkzaamheden geldt er een omleidingsroute voor alle autoverkeer. De hulpdiensten zijn op de hoogte van de omleiding zodat bij noodgevallen woningen en bedrijven goed bereikbaar zijn.

Afgeronde werkzaamheden

In 2019/2020 zijn de volgende rotondes fietsveiliger gemaakt:

 • Rodenrijseweg/Klapwijkseweg
 • Randweg-West/Boterdorpseweg,
 • Oudelandselaan/Klapwijkseweg,
 • Oostmeerlaan/Klapwijkseweg,
 • Tobias Asserlaan/Boterdorpseweg.

Nieuwsgierig naar de uitvoering van de rotonde Oudelandselaan? Bekijk dan de timelapse hieronder.

 

Benieuwd naar de plannen?

Bent u benieuwd naar de plannen? U kunt de tekeningen hieronder inzien.

Tijdens de uitvoeringsperiode is er op woensdag een inloopspreekuur waar u met vragen en of opmerkingen terecht kunt. KWS staat tussen 08.00 en 17.00 uur voor u klaar op de weekmarkt van Berkel en Rodenrijs. Via de KWS app kunt u volgen op welke datums zij daar aanwezig zijn. De KWS app is te downloaden in de Apple Store en Google Play Store.

Achtergrond

Aan het Burgerpanel (Lansingerland Peilt) en de Fietsersbond hebben wij gevraagd om gevaarlijke locaties in de gemeente te melden. De rotondes op de Klapwijkseweg en Boterdorpseweg kwamen hierin duidelijk naar voren. Combinatie Waalpartners/Goudappel heeft onderzoek gedaan naar de maatregelen die genomen kunnen worden om de verkeersveiligheid te verbeteren. Hierbij is ook meteen gekeken naar de toekomstvastheid van de rotondes. Voor iedere rotonde hebben we passende maatregelen ontworpen.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 14 010 of mail naar rotondesfietsveilig@lansingerland.nl.