BuurtAED

Waarom een buurtAED?

Teveel mensen overlijden na het krijgen van een hartstilstand in hun thuisomgeving. Vaak totaal onverwacht. Snel hulp bieden met een AED vergroot de kans op overleven aanzienlijk. AED’s zijn helaas niet in alle woonbuurten aanwezig. Dat moet anders! Daarom wordt er hard gewerkt om van Nederland één 6-minutenzone te maken.

In een 6-minutenzone helpen mensen dag en nacht binnen 6 minuten een slachtoffer van een hartstilstand. Een reanimatie-oproepsysteem roept burgerhulpverleners uit de buurt op om te gaan reanimeren met de hulp van een AED, totdat de ambulances arriveren en het overnemen. Voor een goed werkende 6-minutenzone zijn 3 dingen nodig:

  • een actief oproepsysteem;
  • veel burgerhulpverleners;
  • voldoende AED’s.

Hoe regel ik een buurtAED?

De Hartstichting heeft een actie buurtAED. U gaat naar de website van buurtAED en maakt een persoonlijke actiepagina aan. Via dit crowdfunding platform zamelt u samen met de buurt heel gemakkelijk geld in. Met een flinke korting schaft u op deze manier een AED met een buitenkast aan voor uw buurt.

Wat doet de gemeente?

De gemeente promoot de buurtAED-actie van de Hartstichting. Lukt het u (net) niet om het in te zamelen bedrag bij elkaar te krijgen?  Neem dan contact op met mevrouw A. van den Bulk via telefoonnummer 14 010. Zij bespreekt met u of het mogelijk is om een bijdrage vanuit de gemeente te krijgen. Ook kan zij u helpen aan een voorbeeldbrief die u in uw wijk of straat kunt uitdelen.

Reanimatietraining

Er zijn diverse organisaties in onze gemeente die reanimatietrainingen verzorgen:

  • Berkel en Rodenrijs: EHBO vereniging Semper Paratus of de St. Werkgroep reanimatie Berkel en Rodenrijs
  • Bergschenhoek: EHBO vereniging Bergschenhoek
  • Bleiswijk: EHBO vereniging Bleiswijk of de Stichting reanimatie 3B hoek.

In 2 avonden leert u reanimeren en hoe een AED werkt. Wilt u met een grotere groep buurtgenoten een reanimatietraining volgen, dan is dat zelfs op locatie te organiseren. Vraag dit na bij de betreffende organisatie.

Burgerhulpverlener

Er zijn veel burgerhulpverleners nodig. Bent u in bezit van een reanimatiecertificaat, meldt u zich dan aan via de website Hartslagnu. Als burgerhulpverlener ontvangt u een bericht wanneer iemand in uw omgeving hulp nodig heeft. Er is geen verplichting om daadwerkelijk naar het slachtoffer toe te gaan, maar het is natuurlijk heel mooi als u hiermee iemands leven redt. Kijk voor meer informatie op de website van Hartslag Nu.

Schroom niet en meldt u aan!