Aziatische Duizendknoop

Actieve bestrijding Aziatische Duizendknoop

foto Aziatische Duizendknoop van dichtbijOp meerdere locaties binnen de gemeente hebben wij Aziatische duizendknopen gesignaleerd. De gemeente gaat deze plant vanaf 2019 actief bestrijden. We doen dat omdat deze plant een invasieve exoot is. Dat wil zeggen dat deze plant lastig te bestrijden is en van nature hier niet thuis hoort. Als de plant eenmaal wortel gevat heeft, dan is de plant moeilijk te bestrijden.

Schade

Door zijn grote groeikracht is de Aziatische duizendknoop zelfs in staat om schade aan te richten aan wegen of gebouwen. De nectarplant, zoals hij ook wel wordt genoemd, heeft een complex wortelstelsel dat zich moeilijk laat verwijderen. Elk klein stukje van de plant en de wortel kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant.

Bestrijding

Hoe de gemeente de Aziatische duizendknoop gaat bestrijden, bepalen we per locatie. Door de plant uit te trekken of af te knippen en dit te blijven herhalen raakt de plant op den duur uitgeput. De plant verdwijnt dan, al kan dat wel een aantal jaren duren. Een andere methode is het -waar mogelijk -afgraven van de grond, zodat we een deel van de wortels van de plant verwijderen.

Wat kunt u doen?

foto kleine Aziatische DuizendknoopZiet u een Aziatische duizendknoop ergens anders groeien? Dan vragen wij u dat aan ons door te geven via de app BuitenOpOrde. Wij vragen u dringend om, als u de plant verwijdert, het afval niet bij het GFT te doen. Om verspreiding te voorkomen, moet u het afval van deze plant bij het restafval doen.

Meer informatie

U kunt meer informatie over de Aziatische duizendknoop vinden op de website van  Wageningen University & Research.