Sportparcours Dijkje Naardermeerstraat

Lekker bewegen in de buitenlucht, dit kan op meerdere openbare sportplekken in de gemeente Lansingerland. Zo ook aan het Dijkje Naardermeerstraat in Berkel en Rodenrijs. De sporttoestellen zijn hier aan vervanging toe. In november 2023 is er een enquête gedeeld om meer inzicht te krijgen in de sportbehoeftes voor deze plek. De resultaten van de enquête zijn gebruikt voor het opstellen van het ontwerp.

Resultaten enquête

Er zijn bijna 100 enquêtes ingevuld, waarvoor onze dank. De ingevulde enquêtes geven een goed beeld over hoe vaak, hoe lang en door wie er hier gesport wordt. Ook hebben we met de enquête een goed beeld gekregen bij de sportbehoefte en sportwensen. Uit de ingevulde enquêtes blijkt dat er vooral behoefte is aan een sportplek voor calisthenics, krachttraining, bootcamp, cardiotraining en een hardloopparcours met obstakels. Er wordt hier vooral gesport door de jongeren en volwassenen. Ook is er behoefte aan evenwichts- en balanstoestellen voor ouderen. Vanuit de enquête zijn er ook nog meerdere opmerkingen gedeeld over o.a. verlichting, honden en hondenpoep, afvalbakken en een goede sportondergrond. Aan de hand van de ingevulde enquêtes is er een ontwerp gemaakt.

Ontwerp en sportparcours

Het Dijkje Naardermeerstraat maakt onderdeel uit van een hardloopparcours rondom het sportpark Het Hoge Land. Ook is er op het sportpark Het Hoge Land een openbaar fitnessparkje waar beweegtoestellen zijn voor o.a. cardiotraining. Hiermee is rekening gehouden met het ontwerp. Er is gekozen voor toestellen en elementen die geschikt zijn voor een brede doelgroep en die altijd meerdere functies hebben. Omdat er weinig ruimte is langs het pad op het Dijkje is ervoor gekozen om niet de hoogte in te gaan. De gekozen toestellen zijn hier vooral gericht op calisthenics, krachttraining, evenwicht en te gebruiken als obstakels tijdens het hardlopen of voor bootcamp. Rondom de sporttoestellen op het Dijkje komt een ondergrond van verlijmde rubbersnippers (TigerMulch). De huidige zitbank en afvalbak blijven op het Dijkje behouden. Ter hoogte van de brug aan de kant van het Jentjemeerhof komt er een multifunctioneel sporttoestel welke geschikt is calisthenics, krachttraining of bootcamp. Dit sporttoestel komt op een ondergrond van kunstgras.

Ontvangen reactie en ideeën

Omdat het Dijkje een doorgaande wandelroute is, is het helaas niet mogelijk om hier honden te verbieden. Wel moeten de honden hier zijn aangelijnd en geldt er een opruimplicht. We gaan nog wel kijken of we de afvalbakken kunnen verplaatsen naar de bruggetjes en met een hondenpoepzakjesdispenser kunnen voorzien. Het plaatsen van verlichting, toilet en een watertappunt vallen helaas buiten de scope van dit project.

Ontwerp bekijken

Aan de hand van de reacties is er een voorlopig ontwerp (pdf, 3 MB) gemaakt. Bekijk ook de presentatie (pdf, 9 MB) met daarin een korte toelichting van de toestellen.

  • Calisthenics Street Workout met Bench – Geschikt voor trainen met lichaamsgewicht. Op dit toestel kan je gevarieerde trainingsoefeningen doen zoals Pull-ups, chin ups, dips etc. De bench kan gebruikt worden voor o.a. leg raises, crunches en andere buikspier oefeningen
  • Opdruksporten – Elementen om te variëren met allerlei push up variaties. Ook handig om elastieken of touwen aan te bevestigen voor nog meer (bootcamp) mogelijkheden
  • Golvende evenwichtsbalk – Evenwichtsoefeningen in een parcours. Maar ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pushups, dips of step-ups.
  • Precision Ball (Yellow) – Evenwichtsoefeningen in een parcours. Maar ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pushups, dips of step-ups.
  • Evenwichtsbalk – Evenwichtsoefeningen in een parcours. Maar ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pushups, dips of step-ups.
  • Buik- en rugtrainer – Trainen van buikspieren of onderrugspieren
  • Hip-trainer – Fitnesstoestel geschikt voor diverse trainingsoefeningen met eigen lichaamsgewicht
  • Squat Spring – Evenwichtselement geschikt voor diverse (stabiliteits)trainingen
  • Sprongboxen – Te gebruiken voor push-ups, dips, step-ups, quat jumps etc.

Reageren op het ontwerp

Wilt u reageren op het ontwerp of kunt het ontwerp niet bekijken? Stuur dan een mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van Sportparcours Dijkje Naardermeerstraat). Reageren kan tot maandag 15 april 2024. De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van Sportparcours Dijkje Naardermeerstraat). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speel- sportplek? Of is er iets kapot of niet in orde bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.