Herinrichting Berkel Centrum West

In het centrum van Berkel en Rodenrijs vinden er de komende jaren veel ontwikkelingen plaats. Het winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs breiden wij uit. Ook komen er nieuwe woningen. In 2025 moet de bouw klaar zijn. Op deze pagina leest u hier meer over.

Meer winkels, horeca en parkeerplaatsen

Aan de westkant breiden we het winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs uit, ter hoogte van de Westersingel. Berkel wordt het hoofdwinkelcentrum van de gemeente. Door de groei van de bevolking neemt de behoefte aan voorzieningen toe. Er komt een supermarkt (Lidl) en er is meer dan 3.000 m2 gereserveerd voor winkels en horeca. Ook komen er bijna 200 openbare parkeerplaatsen bij. In het Ontwerp Berkel Centrum West (pdf, 2 MB) kunt u de plannen bekijken. Kunt u het ontwerp niet openen? Stuur dan een mail naar berkelcentrum@lansingerland.nl.

Huur- en koopwoningen

Er komen 170 appartementen bij. De woningen verschillen in grootte (60 m2 tot 150 m2) en zijn geschikt voor starters, gezinnen en ouderen. Alle appartementen zijn gasloos. Berkel en Rodenrijs: een fijne plek om te wonen, werken, winkelen en ontspannen.

Bruisend cultuurhuis

Theater, film en boeken: dat vindt u straks in het nieuwe cultuurhuis Casa Cadanza. Een centrale ontmoetingsplek met aantrekkelijke horeca. Er komt een theaterzaal, twee bioscoopzalen, een bibliotheek met de beste jeugdcollectie van Nederland en er is ruimte voor professionele podiumkunsten en amateurvoorstellingen. Lees meer over Casa Cadanza.

De plattegrond uitgelegd

In de Brinkhof (blok 1) komt onder andere de Lidl en een openbare parkeerplaats. De Compagnie (blok 2) en Westerpoort (blok 4) zijn winkels en horeca op de begane grond met daarboven appartementen. In Alluvium (blok 3) komt een appartementengebouw. Aan het water komt een paviljoen en het Cultuurhuis.

Over de bouw

2021: start bouw

Vanaf januari 2021 is de gemeente gestart met het bouwrijp maken van het terrein, zoals het verplaatsen van bouwhekken en inrichten van het bouwterrein. In het voorjaar van 2021 startte ontwikkelcombinatie ABB Bouwgroep en Waaijer Projectrealisatie met de bouw van Berkel Centrum West. In april ging de eerste heipaal de grond in. Ook gaf de gemeente het Westerwater een upgrade in de vorm van nieuwe bestrating, meubilair en groen.

2022: bouw bruggen en vervangen kabels en leidingen

In 2022 is de aannemer verdergegaan met de bouw van blok 1 tot en met 4. De gemeente plaatste in het voorjaar een voet- en fietsbrug aan het einde van de Röntgenstraat. In het najaar werd er begonnen met de kabels en leidingen en is het openbaar gebied bij het Achterom verder ingericht.

2023: oplevering bouwblokken, Lidl en parkeergarage

In 2023 rondde de bouwer de werkzaamheden aan de bouwblokken af. Ook werd de Lidl en de naastliggende parkeergarage geopend. Verder werd de Röntgenstraat, de Westersingel en de bestrating in het centrum opgeknapt.

2024: Start bouw Casa Cadanza

In februari 2024 zijn we begonnen aan de bouw van het nieuwe cultuurhuis Casa Cadanza, Ook maakt de gemeente het gebied rondom de Gemeentewerf geschikt om te wonen door het aanbrengen van bestrating, bomen en planten.

2025: Berkel Centrum West afgerond

In 2025 verwachten we met de oplevering van Casa Cadanza de herinrichting van Berkel Centrum West af te ronden.

Aandachtspunten tijdens de bouw

Belangrijke aandachtspunten tijdens de werkzaamheden zijn het behouden van voldoende parkeergelegenheid en een goede en veilige bereikbaarheid van de winkels, woningen en scholen. Hierover zijn we regelmatig in gesprek met de winkeliersvereniging en omliggende scholen.

Wat merkt u van de werkzaamheden?

  • Fietsverkeer: doorgaand fietsverkeer kan gebruikmaken van de nieuwe fietsbrug tussen de Gemeentewerf en de Röntgenstraat. Vanaf 2024 kunt u ook met de fiets door de Westersingel.
  • Voetgangers: de winkels blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden en de looproute wordt met borden aangegeven.
  • Autoverkeer: u kunt nog steeds parkeren op de parkeerplaatsen bij de Albert Heijn en de Wibra. Daarnaast hebben we een gloednieuwe parkeergarage aangelegd. Deze is ook te gebruiken voor bezoekers van het centrum. U bereikt de garage via de Gemeentewerf.

Meer informatie

We vinden het belangrijk dat omwonenden en het winkelend publiek op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in Berkel Centrum West. Daarom staan we regelmatig met een informatiestand bij het Versplein. Zodra er een nieuwe datum bekend is zullen wij u hierover informeren.

Wilt u meer weten over de uitvoering? Neem dan contact op via omgevingsmanager@berkelcentrumwest.nl.

Wilt u meer weten over het plan en de werkzaamheden aan bruggen en kabels en leidingen? Neem dan contact op via berkelcentrum@lansingerland.nl.

Wilt u meer weten over het Cultuurhuis? Neem dan contact op via cultuurhuis@lansingerland.nl.

Impressie informatiestand Piaggio in het centrum van Berkel

Documenten

Ontwerp Berkel Centrum West (pdf, 2 MB)
Visualisaties centrum en fietsbrug (pdf, 27 MB)
Parkeervoorzieningen centrum (pdf, 1.6 MB)
Print en kleur: de Berkel Centrum West kleurplaat (pdf, 3.5 MB)
Spread Hart van Lansingerland en de Heraut – November 2021 (pdf, 1.6 MB)
Spread Hart van Lansingerland en de Heraut – Oktober 2022 (pdf, 6 MB)

Heeft u vragen over één van deze documenten of kunt u deze niet openen? Stuur dan een mail naar berkelcentrum@lansingerland.nl.

Vragen

Lansingerland is een groeigemeente. Er zijn en worden nog veel nieuwe woningen gebouwd. We verwachten de komende 10 jaar een toename van ca. 8.000 inwoners. We willen het voorzieningenniveau hierop afstemmen.

Lansingerland onderscheidt zich van veel gemeenten door de forse toename van het aantal inwoners. Daardoor is er in Berkel en Rodenrijs, het hoofdwinkelcentrum van Lansingerland, wel ruimte voor extra winkels en horeca. Dit is door middel van een koopstromenonderzoek onderzocht door een deskundig bureau.

De gemeenteraad heeft het nieuwe bestemmingsplan op 29 november 2018 vastgesteld.

Het bouwverkeer rijdt via de Oudelandselaan en Gemeentewerf het bouwterrein op.

U kunt nog steeds parkeren op de parkeerplaatsen bij de Albert Heijn en de Wibra. Daarnaast hebben we een gloednieuwe parkeergarage aangelegd. Deze is ook te gebruiken voor bezoekers van het centrum. U bereikt de garage via de Gemeentewerf.

Ondanks dat wij er alles aan doen om de overlast tot een minimum te beperken, kunnen wij niet voorkomen dat deze werkzaamheden hinder met zich meebrengen. Wij vragen daarvoor uw begrip.

Heeft u vragen, klachten en/of opmerkingen? Stuur dan een mail naar berkelcentrum@lansingerland.nl.