Herinrichting Vogelbuurt

De Vogelbuurt in Berkel & Rodenrijs wordt opgeknapt. We vervangen de riolering en we richten de openbare ruimte opnieuw in. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze werkzaamheden, de globale planning en waar u terecht kunt voor vragen.

De werkzaamheden voor de herinrichting bestaan uit het vervangen van de riolering en het opnieuw inrichten van de openbare ruimte. Zo worden de speelplekken vernieuwd en het groen vervangen. Tevens vernieuwen we alle openbare verlichting door energiezuinige LED verlichting.

Het definitieve ontwerp vindt u door op onderstaande afbeelding te klikken. Er opent een PDF bestand (pdf, 3.423 kB) waarbij u kunt inzoomen en de legenda kunt bekijken.

Definitief ontwerp Vogelbuurt
Aan deze afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend.

Aannemingsmaatschappij Kroeze Infra bv (hierna: Kroeze) is in maart 2020 gestart met de bestratings- en rioleringswerkzaamheden voor het project Vogelbuurt. De werkzaamheden zijn verdeeld in 3 fasen, zie onderstaande kaart. De werkzaamheden in fase 1 en 2 zijn bijna klaar.

Afbeelding 3 fasengebied Vogelbuurt
Afbeelding 3 fasen

Werkzaamheden fase 3, bereikbaarheid Vogelbuurt

In verband met de bestratings- en rioleringswerkzaamheden worden de Vogelweg en Condorweg rond de zomer van 2022 afgesloten voor het verkeer. Om de wijk bereikbaar te houden, is een tijdelijke weg noodzakelijk. Eind 2020 was het plan om de Vogelbuurt bereikbaar te houden via een tijdelijke brug nabij de Korhoen, richting de Weidebloembuurt.

Onderzoek van Royal HashkoningDHV naar de ontsluiting van de Vogelbuurt

In de afgelopen periode heeft Royal HaskoningDHV onderzocht hoe de wijk het beste bereikbaar gehouden kan worden tijdens de werkzaamheden aan de Vogel- en Condorweg. Tijdens dat onderzoek is ook de werkwijze van Kroeze opnieuw besproken. Hieruit komt naar voren dat een wijziging in de werkwijze én een aanpassing in de werkvolgorde van de bestratings- en rioleringswerkzaamheden mogelijk is. Door de veranderde aanpak is het mogelijk om de verkeersbewegingen in de wijk te verdelen. Dit kan door een tijdelijke route aan te leggen tussen de Vogelweg en Buizerdhof.

Afbeelding Projectgebied Vogelbuurt
Projectgebied Vogelbuurt

In deze nieuwe variant wordt het verkeer richting fase 2 en 3 van de wijk via een tijdelijke route vanaf de Vogelweg richting de Buizerdhof geleid. Het verkeer richting fase 1 van de wijk kan de gebruikelijke route via de Vogelweg blijven gebruiken. Bij de werkzaamheden aan de Vogelweg kan het verkeer langs het werkvak worden geleid.

Het bovenstaande alternatief levert een voordeel ten opzichte van het eerste plan. Zo is de omleiding van dit alternatief duidelijker voor de weggebruiker en is de omleidingsroute ook een stuk korter. Dit levert een voordeel op voor bewoners en voor mensen die onbekend zijn met de wijk zoals leveranciers en bezoekers. Kanttekening daarbij is dat de Buizerdhof tijdelijk zwaarder belast wordt met verkeer. Deze tijdelijke situatie duurt ongeveer een periode van zeven weken.

Royal HaskoningDHV heeft het verkeerskundig onderzoek (pdf, 4.405 kB) inmiddels afgerond. Het advies dat de Vogelbuurt het beste bereikbaar blijft door het verkeer over de wijk te verdelen nemen we over wordt daarmee de definitief gekozen oplossing. Dit houdt dus in dat fase 2 en fase 3 van de Vogelbuurt via de Buizerdhof bereikbaar blijven tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Om dat mogelijk te maken, leggen we een tijdelijke route aan tussen de Vogelweg en de Buizerdhof. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden aan de Vogelweg kan het verkeer langs het werkvak worden geleid.

Kroeze Infra bv stuurt geregeld een Nieuwsbrief met daarin actuele informatie over de werkzaamheden in de Vogelbuurt. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen? Meldt u dan aan door een mail te sturen naar vogelbuurt@kroezeinfrabv.nl. U ontvangt dan de eerst volgende nieuwsbrief in uw mailbox.

Heeft u geen internet, maar wilt u wel een nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u bellen naar 085 822 0403 en uw adres opgeven. Dan ontvangt u de nieuwsbrief op uw huisadres.

Contact

Heeft u vragen over de werkzaamheden in de Vogelbuurt? Stel deze dan aan Sietse Willers. Hij is de omgevingsmanager van dit project en bereikbaar via 085 822 0403 of via e-mailadres vogelbuurt@kroezeinfrabv.nl.

Omgevingsapp ‘Vogelbuurt Lansingerland’

Als u graag op de hoogte blijft over de werkzaamheden in de Vogelbuurt, download dan gratis de omgevingsapp ‘Vogelbuurt Lansingerland’. U vindt deze  in de Play Store of App Store.

Algemene informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over het plan? Mail dan naar vogelbuurt@lansingerland.nl.