Bergschenhoek: Berkelseweg (‘Berkels Dijkje’)

In 2016 heeft de gemeente Lansingerland besloten dat het gedeelte van de Berkelseweg te Bergschenhoek, in de volksmond Berkels Dijkje, open blijft voor autoverkeer en dat deze zal worden vernieuwd.

De huidige verkeersbrug is in slechte staat en aan vervanging toe. Gelijktijdig met de vervanging van de verkeersbrug wordt er ook een fietspad met een fietsbrug aangelegd om zo de verkeersveiligheid te vergroten op de Berkelseweg. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, wordt een deel van de rotonde verlegd. Hiervoor is al een voorbelasting aangebracht.

Omdat de bestaande verkeersbrug een monumentaal karakter heeft, is besloten dat karakter ook tot uiting te laten komen bij de nieuwe verkeersbrug en hiermee de landelijke uitstraling van het Berkels Dijkje te behouden. Voor de fietsbrug is gekozen om een 3D-geprint brugdek aan te leggen van composiet. Uniek voor Nederland! Gelijktijdig met de werkzaamheden wordt de openbare verlichting vervangen voor duurzame led-verlichting.

Planning

De rijbaan van het Berkels Dijkje is vanaf 30 juli open voor autoverkeer. De rotonde is vanaf die datum open voor al het verkeer.

In de periode van 30 juli t/m 1 oktober 2021 is het nieuw aangelegde fietspad op het Berkels Dijkje afgesloten. Hiervoor geldt de huidige omleidingsroute die met bewegwijzeringsborden wordt aangegeven.

Het plaatsen van de fietsbrug is verschoven, van september 2021, naar het einde van het jaar. Met het plaatsen van de fietsbrug worden de werkzaamheden afgesloten en is het project afgerond.

Aannemer Damsteegt

De gemeente Lansingerland heeft aannemer Damsteegt de opdracht gegund voor de herinrichting Berkels Dijkje. Naast het aanleggen van wegen is aannemer Damsteegt gespecialiseerd in het leggen van bruggen op een innovatieve manier met een zo duurzaam mogelijke uitwerking.

Fietsverkeer

Naast een vrijliggend fietspad naast de autoweg op Berkels Dijkje komt er een aparte brug voor de fietsers om vanaf Berkels Dijkje naar de Ds. Van Koetsveldstraat te gaan. Deze komt naast de huidige verkeersbrug te liggen. Daarnaast komt er bij de rotonde Berkelseweg/Oostersingel een fietspadaansluiting naar het Annie MG Schmidtpark. Voor fietsers is het dan niet meer nodig de Oostersingel twee keer over te steken.

Verkeersbrug

De huidige verkeersbrug verkeert in een slechte staat en wordt vervangen. Het is niet mogelijk om de oude brug te herstellen. Wel wordt het oude beeld teruggebracht in de nieuwe brug, hierdoor blijft het bijzondere historische karakter behouden. De dijk en de verkeersbrug zijn aangewezen als monument.

Inrichtingsplan Berkels Dijkje

Wilt u weten hoe Berkels Dijkje met de nieuwe bruggen eruit komt te zien? Hierbij vindt u de tekening van het inrichtingsplan.

Contactgegevens gemeente Lansingerland

Voor algemene en specifieke zaken kunt u bellen naar de gemeente Lansingerland (telefoonnummer: (010) 800 40 00) en vragen naar Willem van der Lienden (directievoerder/omgevingsmanager), Dennis Stafleu (projectleider) of Margriet Luth (projectmedewerker). Of mailen via het contactformulier. Vermeld u hierbij het projectnummer “POR304 – Berkels Dijkje”.

Lees ook