Bergschenhoek: Berkelseweg (‘Berkelsdijkje’)

In 2016 heeft de gemeente Lansingerland besloten dat het gedeelte van de Berkelseweg te Bergschenhoek, in de volksmond Berkelsdijkje, open blijft voor autoverkeer en dat deze zal worden vernieuwd. Voor fietsers komt er naast de autoweg een vrijliggend fietspad. Het project is in de voorfase zo ver gevorderd, dat er een eerste stap richting uitvoering kan worden gezet. De technische uitwerking heeft plaatsgevonden en de gemeente en een aannemer staan klaar om het werk uit te voeren.

Start werkzaamheden aanbrengen voorbelasting

Om de aansluiting met het nieuw aan te leggen fietspad mogelijk te maken, zal de rotonde Berkelseweg/Oostersingel moeten worden aangepast. Aan de zuidkant van de rotonde moet de grond bouwrijp worden gemaakt. Dit gebeurt door het aanbrengen van een voorbelasting (storten van zand om de grond klaar te maken voor de bouw). De werkzaamheden voor de voorbelasting starten maandag 7 december 2020.

Tijdens het aanbrengen van de voorbelasting blijft Berkelsdijkje open voor het verkeer. Er is geen directe hinder voor het verkeer. Wel zal met verkeersborden de in- en uitrit van het terrein worden aangegeven (ingang Berkelseweg t.h.v. het Pluk van de Pettefletpad). Op Berkelsdijkje worden richting de rotonde borden 30 km geplaatst. De werkzaamheden nemen drie weken in beslag. De voorbelasting blijft zeker zes maanden liggen.

Aannemer Damsteegt

De gemeente Lansingerland heeft aannemer Damsteegt de opdracht gegund voor de herinrichting Berkelsdijkje. Naast het aanleggen van wegen is aannemer Damsteegt gespecialiseerd in het leggen van bruggen op een innovatieve manier met een zo duurzaam mogelijke uitwerking.

Fietsverkeer

Naast een vrijliggend fietspad naast de autoweg op Berkelsdijkje komt er een aparte brug voor de fietsers om vanaf Berkelsdijkje naar de Ds. Van Koetsveldstraat te gaan. Deze komt naast de huidige verkeersbrug te liggen. Daarnaast komt er bij de rotonde Berkelseweg/Oostersingel een fietspadaansluiting naar het Annie MG Schmidtpark. Voor fietsers is het dan niet meer nodig de Oostersingel twee keer over te steken.

Verkeersbrug

De huidige verkeersbrug verkeert in een slechte staat en wordt vervangen. Het is niet mogelijk om de oude brug te herstellen. Wel wordt het oude beeld teruggebracht in de nieuwe brug, hierdoor blijft het bijzondere historische karakter behouden. De dijk en de verkeersbrug zijn aangewezen als monument.

Inrichtingsplan Berkelsdijkje

Wilt u weten hoe Berkelsdijkje met de nieuwe bruggen eruit komt te zien? Hierbij vindt u de tekening van het inrichtingsplan.

Verdere planning

Nadat de voorbelasting in het voorjaar van 2021 is weggehaald, zal er worden gestart met de herinrichting. De verwachting is dat daarmee in mei 2021 wordt gestart. Tegen die tijd volgt er een update van het project.

Contactgegevens gemeente Lansingerland

Voor algemene en specifieke zaken kunt u bellen naar de gemeente Lansingerland (telefoonnummer: 010-800 40 00) en vragen naar Willem van der Lienden (directievoerder/omgevingsmanager), Dennis Stafleu (projectleider) of Margriet Luth (projectmedewerker). Of mailen via het contactformulier. Vermeld u hierbij het projectnummer “POR304 – Berkelsdijkje”.