Terug naar de vorige pagina

Berkel en Rodenrijs: Groot onderhoud Weidebloembuurt

We houden de Weidebloembuurt in Berkel en Rodenrijs graag leefbaar en aantrekkelijk. Daarom is op korte termijn groot onderhoud nodig. Daarnaast zijn er enkele zaken die we tegelijkertijd met dit groot onderhoud uitvoeren. Op deze pagina leest u daar meer over, wat de globale planning van deze werkzaamheden is en waar u terecht kunt voor vragen over deze werkzaamheden.

Bij groot onderhoud voeren we werkzaamheden uit met als belangrijkste doel de technische staat van de openbare ruimte te herstellen. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van bestaande materialen en herstellen we eventuele schades in de openbare ruimte. Tegelijkertijd versterken we daar waar mogelijk de biodiversiteit en zetten we in op het vergroten van de klimaatbestendigheid van de wijk. Na het groot onderhoud is de Weidebloembuurt een woonwijk die weer voldoet aan het door de raad vastgestelde kwaliteitsniveau, zodat deze weer voor een lange periode bruikbaar is.

Het groot onderhoud in de Weidebloembuurt bestaat uit werkzaamheden aan de riolering, de verharding, de bomen en het groen. De speelvoorzieningen, de openbare verlichting en nieuwe laadpalen maken geen onderdeel uit van de werkzaamheden. Hieronder vindt u een opsomming op hoofdlijnen van de zaken die we aanpakken:

Riolering

  • Opknappen, repareren en vervangen van enkele rioolstrengen (waar nodig);
  • Het aanpassen van het rioleringssysteem van een verbeterd gescheiden stelsel naar een volledig gescheiden stelsel. Hierdoor gaat er meer hemelwater (lees: schoon water) naar de sloot;
  • Verbeteringen aan het drainagesysteem;
  • Afwateren via de sloot van het Weegbreeplantsoen door kolken aan die zijde te verwijderen.

Verharding

  • Herstellen van ongelijkheden in de verhardingen van de wegvakken en trottoirs;
  • Niet functionele verharding waar mogelijk vervangen door groen;
  • Kapotte materialen vervangen;
  • Aanpassen van de parkeervakken in verschillende straten in de wijk ten gunste van de groeiruimte van de bomen en om worteldruk weg te nemen (NB: het aantal parkeervakken in de wijk blijft gelijk).

Bomen en groen

  • Heel veel bomen in de Weidebloembuurt zijn in een slechte staat. Vervanging is daarom noodzakelijk. Dit geeft tegelijk de kans de te kleine groeiruimte van de bomen te verbeteren. Hierdoor ontstaan voor de nieuwe bomen namelijk wel goede groeiomstandigheden. Hiervoor is het nodig op een aantal plekken te schuiven tussen parkeer- en groenvakken. Daarbij blijft het aantal parkeervakken én het aantal bomen binnen de wijk gehandhaafd. Als er door het schuiven tussen de parkeer- en groenvakken in de straat geen plek meer is voor een boom, plaatsen we de boom op een andere plek in de wijk. De groene randen van de wijk bieden daarvoor genoeg mogelijkheden;
  • Waar mogelijk breiden we het aantal nieuwe bomen uit;
  • De bomen in de Pinksterbloemlaan (Elzen) hebben ook niet voldoende groeiruimte. Daarnaast veroorzaken de bomen via wortelopdruk overlast. Om de bomen voldoende groeiruimte te bieden en kaalslag te voorkomen, wil de gemeente de bomen om en om vervangen voor nieuwe (kleinere) bomen. Bij het bepalen van de te verwijderen bomen aan de Pinksterbloemlaan is gekeken dat de bomen op de kruisingen voor het zicht en het straatbeeld behouden blijven;
  • Nieuwe plantvakken maken.

Uit gesprekken met de Weidebloembuurtvereniging zijn enkele wensen en behoeften naar voren gekomen. Waar mogelijk zijn deze wensen en behoeften meegenomen, daar wat dat past binnen het pakket van werkzaamheden van groot onderhoud. Ten gunste van de leefbaarheid en het aantrekkelijk houden van de wijk zijn de volgende wensen doorgevoerd:

  • De aanleg van een voetpad tussen de Leeweg en de Belcampostraat;
  • Het aanpassen van de kruising Ranonkelweg – Pinksterbloemlaan ten gunste van de (fiets)veiligheid. Dit is inclusief de bocht van het fietspad Weidebloemtunnel;
  • Het verbreden en aanpassen van de bocht voor het kinderdagverblijf De Paddestoel aan de Ranonkelweg.

Ten gunste van de fietsverbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam wordt de Pinksterbloemlaan een fietsstraat. Dit betekent dat de Pinksterbloemlaan wordt ingericht als hoogwaardige fietstraat met rood asfalt. Auto’s zijn in deze straat ‘te gast’. De maximale snelheid is 30 kilometer per uur. Een fietsstraat verbetert de verkeersveiligheid en door het comfort van een fietsstraat is het hier straks fijner fietsen.

De werkzaamheden voor het groot onderhoud zijn in een voorlopig ontwerp (pdf, 3 MB) uitgewerkt. Op deze tekening ziet u wat waar gaat gebeuren. Zoals de uitwerking van de fietsstraat aan de Pinksterbloemlaan, de aanpassingen van de bocht bij het kinderdagverblijf De Paddestoel aan de Ranonkelweg. Ook het nieuwe voetpad tussen de Leeweg en de Belcampostraat zijn opgenomen in het ontwerp. Heeft u vragen over het voorlopig ontwerp of kunt u de pdf niet openen? Stuurt u dan een mail naar weidebloembuurt@lansingerland.nl. Wij helpen u dan graag!

De werkzaamheden voor het groot onderhoud aan de Weidebloembuurt liggen tijdelijk stil, omdat wij op dit moment geen projectleider hebben. Dit betekent dat de werkzaamheden opschuiven. Hoeveel ze opschuiven is nu nog niet te zeggen. Zodra we een nieuwe planning hebben, delen wij die met u.

Neem dan contact op met Nicole ten Heggeler via weidebloembuurt@lansingerland.nl. Of bel tijdens kantooruren naar telefoonnummer (010) 800 40 00.