Veelgestelde vragen zorgen of onrust

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor inwoners, organisaties en ondernemers op een rijtje gezet over bepaalde thema’s in relatie tot het coronavirus en hoe we hiermee omgaan in Lansingerland. Staat uw vraag er niet bij? Wij zijn telefonisch te bereiken op 14 010. Op werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur.

Meer informatie

Zorgen om een kwetsbaar of ouder iemand in uw omgeving?

Neemt u dan contact op met Welzijn Lansingerland. De medewerkers van Welzijn Lansingerland zijn dagelijks bereikbaar vanaf 9:00 tot 17:00 uur via  (010) 522 55 45 of stuur een e-mail naar info@swsl.nlKijk hier wat Welzijn Lansingerland nog meer kan betekenen.

Zorgen om een kwetsbaar gezin?

  • Maakt u zich zorgen om een kwetsbaar gezin, vertel het gezin dan dat zij contact kunnen opnemen met team Jeugd van de gemeente. U kunt zelf ook een gezin aanmelden bij Team Jeugd.

Het Team Jeugd is te bereiken via e-mail teamjeugd@lansingerland.nl of belt u met (010) 800 4004. Team Jeugd is op werkdagen te bereiken van 9:00 – 12:00 uur en van 13:00 – 17:00 uur.

  • Is de veiligheid van een gezin in het geding of de veiligheid van kinderen in een gezin? Of zijn er andere grote zorgen? Meldt een gezin dan bij Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond (VTRR) via telefoon 0800 – 2000 of stuurt u een e-mail naar info@veiligthuisrr.nl. Zij kunnen dan actie ondernemen.

De kabinetsmaatregelen in de aanpak van het coronavirus hebben grote maatschappelijke gevolgen. Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals in deze situatie. Op de websites van het Nederlands Jeugdinstituut en de website van Schoolformaat staan tips en adviezen over hoe om te gaan met de nieuwe thuissituatie.

Jeugdcoaches op School (JOS) bereikbaar

De Jeugdcoaches op School (voorheen schoolmaatschappelijk werk) zullen de komende tijd, ondanks de sluiting van de scholen, zoveel mogelijk hun werk voortzetten via hulp op afstand.

Heeft u een vraag voor een Jeugdcoach op school, belt u dan tijdens kantooruren naar Schoolformaat via telefoon (070) 308 02 17. Een e-mail sturen kan ook: info@schoolformaat.nl.  U kunt ook een WhatsApp sturen naar 06-46764066.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten we onze sociale contacten drastisch inperken. Daarnaast willen we kwetsbare mensen extra beschermen tegen het virus. Veel mensen met dementie zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kun jij doen voor je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie?

Een aantal tips:

Bel wat vaker

Bel je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie wat vaker. Zet een telefooncirkel op met familie of vrienden. Zo ontvangt iemand met dementie regelmatig een belletje.

Stuur een vrolijk kaartje

Laat weten dat je aan de persoon met dementie denkt door een lief of vrolijk kaartje te sturen, eventueel met foto’s van je kinderen of je gezin erop. Of misschien willen de kinderen een tekening maken die je op kunt sturen? Laat op de kaart ook je telefoonnummer achter als je bereikbaar bent als er hulp is gewenst.

Bied aan om boodschappen te doen

Wees proactief en bedenk zelf wat écht nodig is als iemand dat zelf niet meer kan bedenken;  brood, zuivel, groenten. Geef aan wanneer je de boodschappen langsbrengt en leg in eenvoudige taal uit waarom je niet binnen kan komen en geen handen schudt.

Breng een verwenpakketje

Breng een verwenpakketje bij iemand met dementie in je buurt; een tijdschrift, enkele zakjes thee, een voorjaarsbloemetje of wat lekkers. Doe er een gezellige kaart of tekening bij.

Digitaal contact

Kan iemand met dementie nog met een mobiele telefoon, tablet of computer overweg?
Stuur een appje met gezellige foto’s of gebruik FaceTime om elkaar te kunnen zien. Of stuur een gezellig muziekje, filmpje of tip voor een leuk TV-programma.  Wees vooral creatief en verplaats je in de persoon met dementie

Op www.dementie.nl vind je meer tips en informatie over dementie en het coronavirus.

Wat voor iemand met Dementie geldt, geldt natuurlijk ook voor de mantelzorger. In deze tijd is aandacht voor elkaar hebben ontzettend belangrijk.

AlzheimerTelefoon

De AlzheimerTelefoon biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. De AlzheimerTelefoon is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.