Veelgestelde vragen over initiatieven (van bewoners en organisaties)

In deze onzekere tijd waarin het coronavirus het leven van mensen wereldwijd beheerst, ontstaan spontaan mooie initiatieven en acties van inwoners en organisaties. Acties waarbij hulp en tegemoetkomingen centraal staan. Dit gebeurt in heel Nederland en zeker ook in Lansingerland. We hebben deze initiatieven voor u op een rijtje gezet. Mist u een initiatief? Geeft u dit dan door via e-mail communicatie@lansingerland.nl. Dan voegen wij deze toe.

Meer informatie

Lansingerland voor elkaar’ is het loket waar inwoners van Lansingerland terecht kunnen voor hulpvragen of als zij vrijwillige hulp willen bieden.

Heeft u hulp nodig of kent u iemand die hulp nodig heeft?

Bel dan met (010) 522 55 45 of stuur een e-mail naar info@swsl.nl.

Wilt u zelf vrijwillige hulp bieden?

Bel dan met (010) 522 55 45 of stuur een e-mail naar info@viplansingerland.nl.

U kunt bij ‘Lansingerland voor elkaar’ terecht voor:

 • boodschappen halen;
 • boeken thuisbezorg-service;
 • praatje maken/luisterend oor;
 • het vinden van een maatje;
 • het invullen van uw belastingaangifte of een formulier;
 • warme maaltijdservice;
 • hulp bij tablet/telefoon;
 • ondersteuning bij de Nederlandse taal;
 • hulp bij uw thuisadministratie;
 • SchuldHulpMaatje;
 • buurtbemiddeling;
 • homestart: ondersteuning van ouders;
 • ondersteuning van jongeren;
 • palliatief/terminale ondersteuning in de thuissituatie.

‘Lansingerland voor elkaar’ is een initiatief van Welzijn Lansingerland, Humanitas Lansingerland, Bibliotheek Oostland, het Diaconaal Platform Lansingerland en de gemeente Lansingerland. ‘Lansingerland voor elkaar’ wordt mede mogelijk gemaakt door vele andere organisaties en initiatieven.

Facebookgroep waar inwoners en ondernemers elkaar tijdens deze coronacrisis kunnen vinden op het gebied van vragen, hulp, relevante informatie en oproepen.

“Als je hulp nodig hebt, mail dan naar karim@wijwijs.nl en iemand zal je meteen komen helpen! Wij, jongeren in Lansingerland, willen een muur van bescherming vormen voor onze ouderen tijdens deze coronacrisis. Wij gaan met alle liefde boodschappen voor u doen, naar de apotheek of een andere levensbehoeftige activiteit verrichten zodat u veilig thuis kunt blijven.”

Hier vindt u deze oproep van Karim Amghar op Facebook en Twitter

Facebookpagina (openbare groep) die mensen samenbrengt die belangeloos hulp aanbieden aan mensen die in quarantaine zitten vanwege het coronavirus. Te denken valt aan boodschappen halen, hond uitlaten, medicijnen halen.

Koppert roept inwoners via Facebook en Twitter op om mee te doen met de #flowerboostchallenge. Om de sierteeltsector een hart onder de riem te steken. Het is een initiatief vanuit de Van der Ende Groep uit Maasdijk

Een landelijke Facebookpagina waar ook telers/kwekers uit Lansingerland oproepen plaatsen om hun producten rechtstreeks bij hen af te nemen nu ze niet kunnen exporteren.

Het assortiment aan extra luisterboeken is uitgebreid door Bibliotheek Oostland. Het zijn er nu al meer dan 80! Je kunt ze tot en met 28 april luisteren, ook als je niet lid bent van de Bibliotheek. Kijk voor het aanbod op de site van Bibliotheek Oostland.   http://bit.ly/ExtraLuisterboekenFB #luisterbieb

In Lansingerland zijn kerkdiensten afgelast vanwege het coronavirus. Daarom ontstaan bij veel kerken initiatieven om de kerkdiensten op een andere manier te kunnen beleven. RTV Lansingerland draagt daar graag haar steentje aan bij. Zoals altijd al iedere zondag op de radio, maar vanaf nu ook live op TV. Kijk de komende dagen om 10 uur naar de kerkdienst op Lansingerland TV en online via rtvlansingerland.nl/tv/live-tv/

Via het landelijk platform nietalleen.nl biedt het Diaconaal Platform Lansingerland hulp aan inwoners uit Lansingerland in verband met het coronavirus. Te denken valt aan boodschappen doen, een telefoongesprek, hond uitlaten, medicijnen halen bij de apotheek etc. Deze hulp wordt geboden via het landelijke platform of via telefoon 0800 – 1322.

Vanuit nood zijn diverse siertelers in Lansingerland gestart met het verkopen aan particulieren. Veel particulieren willen de producten graag rechtstreeks bij de teler kopen maar ze wisten niet goed waar ze deze producten konden vinden. Om dit zichtbaar te maken is deze website opgezet.

Tip

Ken je ook een bloemen- of groentestalletje aan de weg in Lansingerland? Geef dit dan door via het contactformulier op de site, dan wordt dit zo spoedig mogelijk aangevuld.

Plantenasiel Lansingerland vangt planten op. Waar nodig worden de planten weer helemaal opgeknapt. De planten kunnen vervolgens worden gekocht. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. Kijk voor meer informatie op de accounts van het Plantenasiel Lansingerland op Facebook en Instagram.

Buurttoezicht Lansingerland (BTL) heeft naast de bestaande BTL ALARM WhatsApp groepen in wijken, met informatie over inbraken, diefstallen en andere veiligheidszaken, een tweede soort WhatsApp groep in het leven geroepen: de BTL HELP WhatsApp groep. In deze groepen kunnen hulpvragen worden gesteld zoals bijvoorbeeld het doen van een boodschap en kunnen buurtbewoners daarop reageren. Zeker in deze coronatijd is het prettig om er voor elkaar te zijn. Daarnaast kunnen deze groepen ingezet worden bij de vermissing van een huisdier en bijvoorbeeld bij gevonden/verloren spullen in de wijk.

Wilt u lid worden van een BTL WhatsApp groep in uw buurt? Geeft u zich dan op via www.lansingerland.buurttoezicht.nl Met de door u aangeleverde informatie wordt bepaald in welke BTL Whatsapp groep u wordt geplaatst. Heeft u vragen over de WhatsApp groepen, vult u dan het contactformulier op de site van Buurttoezicht Lansingerland.