Monument Rotte met Rottebandreef 56

Dit is nog een van de molenstompen van de oorspronkelijke 27 molens die het land rond de Rotte droogmaalden. Deze molen dateert uit ongeveer 1770 en is de tweede molen van de molenviergang G, die de droogmaking Bergschenhoek – Bleiswijk verzorgde en genummerd is als G2.

Na de invoering van de elektrische bemaling is in 1915 de molen geknot. Deze molen had een staand scheprad. Een viergang bestond uit drie achter elkaar staande molens, terwijl de vierde molen langs de Rotte stond om het polderwater over te slaan. Gemiddeld lag de polder 4 meter lager dan het Rottepeil.

Rottebandreef, Molengang

Fietsend over de Limiettocht richting het gemaal is aan de rechterzijde een molengang D te zien met de molenstompen D2, D3 en D4. Hier werd het water door deze drie molens overgeslagen naar de Boezem en vervolgens met de reeds verdwenen molen D1 de Rotte in geslagen. Op de plaats van de molen is nu een villa in aanbouw. Het malen gebeurde met schepradmolens. Vanaf 1770 zijn er een molendriegang en zes molenviergangen gebouwd, in totaal 27 watermolens. Deze hebben tot 1914 gefunctioneerd.

De Rotte met Rottebandreef 56 vindt u op het overzichtskaartje onder nummer BSH10.