Alles over het coronavirus

Op deze pagina vindt u belangrijke (landelijke) informatie over het coronavirus. Daarbij leest u hier ook over de maatregelen die specifiek van toepassing zijn voor Lansingerland. Per 5 augustus is er nieuwe noodverordening voor de regio Rotterdam-Rijnmond. Ten opzichte van de vorige noodverordening is de enige verandering de pilot met mondkapjes.

Per 5 augustus: anderhalve meter blijft de norm

Minister-president Rutte heeft in de persconferentie op 24 juni laten weten dat we opnieuw een stap vooruit kunnen zetten in de corona-aanpak. We gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig want het coronavirus is zeker niet verdwenen. Anderhalve meter afstand blijft de norm.

De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Anderhalve meter afstand blijft de norm

Van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Lees er alles over op de website van Rijksoverheid.

Op de infographic ziet u wat er per 1 juli mogelijk is. Op deze pagina is de informatie in eenvoudige taal te lezen.

Op de website van Rijnmondveilig vindt u de noodverordening Rotterdam-Rijnmond die vanaf 15 juli geldt. Met de noodverordening wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels en versoepelingen.

Het dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Het dashboard laat met actuele cijfers zien hoe het coronavirus zich in Nederland verspreidt. De informatie komt van onder andere het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over hoe we in Lansingerland maar ook landelijk omgaan met verschillende thema’s tijdens deze coronacrisis? Klikt u dan hieronder op de veelgestelde vragen.

 1. Maatregelen activiteiten binnen en buiten
 2. Maatregelen kinderen en jongeren
 3. Vervoer (OV, auto en overig vervoer)
 4. Uitzonderingen op de maatregelen
 5. Dienstverlening gemeente
 6. Evenementen en bijeenkomsten
 7. Huwelijken en uitvaarten
 8. Afvalinzameling
 9. Ondernemers en ZZP-ers
 10. Sporten
 11. Informatie GGD Rotterdam-Rijnmond (o.a. testlocaties)
 12. Hulp voor inwoners
 13. Zorgen of onrust

Actuele informatie

Als gemeente volgen we het advies en de informatie van de autoriteiten, de GGD en het RIVM, op de voet. Actuele informatie en veelgestelde vragen over het coronavirus vindt u op:

Ook is er een landelijk informatienummer 0800-1351, dagelijks bereikbaar tussen 8.00 – 20.00 uur.

Het loket voor vraag én aanbod vrijwillige hulp

Wilt u hulp bieden? Bent u op zoek naar hulp of kent u iemand die hulp nodig heeft? Met ‘Lansingerland voor elkaar’ is er nu één centraal loket in Lansingerland waar vraag en aanbod van vrijwillige hulp samenkomt. De coördinatie is in handen van Welzijn Lansingerland die voor de match van de hulpvraag en het vrijwillige hulpaanbod zorgt.

De partijen die hierin samenwerken zijn Welzijn Lansingerland, Humanitas Lansingerland, Diaconaal Platform Lansingerland, Bibliotheek Oostland, de gemeente Lansingerland en diverse andere organisaties en initiatieven in Lansingerland.

‘Lansingerland voor elkaar’ is bereikbaar via onderstaande contactgegevens:

De organisaties werken aan een website ‘Lansingerland voor elkaar’, met gebundelde informatie en verhalen uit de praktijk.