Rijbewijs aanvragen of verlengen

Het aanvragen, verlengen en ophalen van een rijbewijs doet u zelf. U doet dit in de gemeente waar u staat ingeschreven. Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen.

Let op: bestuurders van wie het rijbewijs is verlopen of verloopt tussen 1 februari en 1 december 2020 mogen binnen Europa 9 maanden langer doorrijden. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Dit gaat in vanaf de datum dat uw rijbewijs verloopt. U krijgt geen boete als u staande wordt gehouden met uw verlopen rijbewijs.

Wilt u dit product aanvragen? Maak op tijd een afspraak! Wij doen ons uiterste best dat u binnen 2 weken een afspraak met ons heeft. Na het aanvragen duurt het 5 werkdagen voordat u het document kunt ophalen.

Afspraak maken

U vraagt uw rijbewijs aan door een afspraak te maken.

Informatie

Op de website van de RDW vindt u o.a. informatie over omwisselen van een buitenlands rijbewijs, rijbewijs halen voor je 18e.

Meer informatie

 • € 39,75
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en € 34,10 extra.
 • Verloren/gestolen rijbewijs:  € 39,75 en € 26,25 extra.
  Kunt u bij de aanvraag een ander nog geldig legitimatiebewijs laten zien, dan betaalt u geen extra kosten.
 • Gezondheidsverklaring CBR: € 37,80

 • Een rijbewijs.
  Heeft u geen rijbewijs dan neemt u mee: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. U kunt bij ons in het gemeentehuis pasfoto’s laten maken.
 • Uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Bent u jonger dan 18 jaar?

 • De begeleiderspas. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Ja, dat kan. U kunt zelf uw pasfoto’s in het servicepunt in het gemeentehuis laten maken. Hiervoor hebben we een mobiele fotostudio geplaatst.

De fotostudio is uitgerust met de meest moderne software om kwalitatief goede pasfoto’s te maken. De kosten voor 5 pasfoto’s zijn € 10, —. U kunt met contant geld betalen in de fotocabine of een muntje kopen (alleen met PIN) bij de receptie. In de cabine van de fotostudio vindt u uitleg hoe u de pasfoto’s kunt maken. Heeft u hulp nodig? Onze gastheren en –vrouwen helpen u graag.

De fotocabine is geschikt voor mindervaliden. U kunt met een scootmobiel of rolstoel de cabine inrijden. De fotocabine is niet geschikt om een pasfoto van een klein kind (of baby) te maken.

Pasfoto’s maken kan van maandag tot en met vrijdag. U kunt hiervoor van 8.00 tot 19.00 uur bij ons terecht. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Let op: als u pasfoto’s wilt laten maken, zorg dan dat u eerder aanwezig bent. Zo kan uw afspraak met ons op de afgesproken tijd plaatsvinden.

Wij sturen uw aanvraag door naar de RDW.

Bij de aanvraag van uw rijbewijs maakt de medewerker aan de balie direct een afspraak voor het afhalen van uw document. Lukt dit niet omdat u uw agenda niet bij u heeft maak dan zelf een afspraak voor het afhalen van uw rijbewijs.

Wat neemt u mee

 • uw rijbewijs
 • uw afhaalbewijs

Het kost 5 werkdagen om uw rijbewijs te maken.

Afhaalbewijs kwijt? Neem bij het afhalen van uw rijbewijs dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? U belt 14 010 voor een spoedaaanvraag. Voor spoed betaalt u extra kosten.

Maakt u de afspraak voor  3 uur ’s middags, dan kunt u in principe uw rijbewijs de eerstvolgende werkdag ophalen in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak.

Rondom feestdagen

Vraagt u op de dag voor een feestdag met spoed een rijbewijs aan? Dan kunnen wij uw document pas de eerstvolgende werkdag leveren.