Paspoort of identiteitskaart aanvragen, jonger dan 18 jaar

Een paspoort of identiteitskaart doe je zelf met één van je ouders of iemand anders die het gezag over je heeft. Je doet dit bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Ben je 12 jaar of ouder, dan mag je een identiteitskaart ook alléén aanvragen en afhalen. Bij een paspoort kan dit pas vanaf 18 jaar.

Je vraagt een paspoort of identiteitskaart aan door een afspraak te maken.

 

Meer informatie

Paspoort

 • € 55,35
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde paspoort  en € 49,85 extra

Identiteitskaart

 • € 30,70
 • Spoed: het bedrag van de aangevraagde identiteitskaart en € 49,85 extra

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die je nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Je pinpas of contant geld. Je betaalt direct bij de aanvraag.
 • Ben je onder de 12 jaar: één van je ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
 • De geldige legitimatiebewijzen van allebei jouw ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft).
 • Bij aanvraag identiteitskaart tot 12 jaar: een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarigen met daarop de handtekening van allebei jouw ouders (of van degene die het gezag over je heeft).
 • Bij aanvraag paspoort tot 18 jaar: een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarigen met daarop de handtekening van allebei jouw ouders (of van degene die het gezag over je heeft).

Wij versturen jouw aanvraag naar het bedrijf die paspoorten en identiteitskaarten maakt. Tijdens de aanvraag ontvang je een afhaalbewijs. Dit bewijs neem je mee bij het afhalen van jouw paspoort of identiteitskaart.

Na 5 werkdagen haal je jouw paspoort of identiteitskaart af. Je doet dit waar je het paspoort of de identiteitskaart aangevraagd hebt.Het afhalen van uw paspoort of identiteitskaart kan tijdens de openingstijden van de publieksbalies. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Wilt u liever op een bepaald tijdstip langskomen? Maak dan een afspraak.

Let op:
Vergeet niet alle paspoorten en identiteitskaarten die je nog hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt).

 

Geen afhaalbewijs? Neem bij het afhalen dan jouw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

Reis je zonder je ouders/gezaghouders, dan laat je hen het formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland invullen.

De ouder/gezaghouder moet aantonen dat hij/zij het ouderlijk gezag heeft over jou. Laat beide ouders/gezaghouders het formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland invullen.

Heb jij jouw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Bel dan met 14 010 voor een spoedaanvraag. Als je tijdens de openingstijden vóór 15.00 uur een paspoort of  identiteitskaart aanvraagt in het gemeentehuis, dan kun je het de volgende werkdag ophalen.

Let op:
Een spoedaanvraag kunt u niet in het servicepunt Bleiswijk doen.

Wij kunnen je niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten of identiteitskaarten bezorgd.

Noodpaspoort

Vertrek je vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een noodpaspoort.