Paspoort of identiteitskaart aanvragen, jonger dan 18 jaar

Een paspoort of identiteitskaart doe je zelf met één van je ouders of iemand anders die het gezag over je heeft. Je doet dit bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Ben je 12 jaar of ouder, dan mag je een identiteitskaart ook alléén aanvragen en afhalen. Bij een paspoort kan dit pas vanaf 18 jaar.

Wil je dit product aanvragen? Maak op tijd een afspraak! Wij doen ons uiterste best dat je binnen 2 weken een afspraak met ons hebt. Na het aanvragen duurt het 5 werkdagen voordat je het document kunt ophalen.

Afspraak maken

Je vraagt een paspoort of identiteitskaart aan door een afspraak te maken.

Meer informatie

Paspoort

 • € 55,35
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde paspoort  en € 49,85 extra

Identiteitskaart

 • € 30,70
 • Spoed: het bedrag van de aangevraagde identiteitskaart en € 49,85 extra

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die je nog hebt, ook als ze zijn verlopen
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. U kunt bij ons in het gemeentehuis pasfoto’s laten maken.
 • Je pinpas of contant geld. Je betaalt direct bij de aanvraag
 • Ben je onder de 12 jaar: dan kom jezelf met één van je ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
 • De geldige legitimatiebewijzen of een kopie hiervan van allebei jouw ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
 • Bij aanvraag identiteitskaart tot 12 jaar:
 • Bij aanvraag paspoort tot 18 jaar:

Ja, dat kan. U kunt zelf uw pasfoto’s in het servicepunt in het gemeentehuis laten maken. Hiervoor hebben we een mobiele fotostudio geplaatst.

De fotostudio is uitgerust met de meest moderne software om kwalitatief goede pasfoto’s te maken. De kosten voor 5 pasfoto’s zijn € 10, —. U kunt met contant geld betalen in de fotocabine of een muntje kopen (alleen met PIN) bij de receptie. In de cabine van de fotostudio vindt u uitleg hoe u de pasfoto’s kunt maken. Heeft u hulp nodig? Onze gastheren en –vrouwen helpen u graag.

De fotocabine is geschikt voor mindervaliden. U kunt met een scootmobiel of rolstoel de cabine inrijden. De fotocabine is niet geschikt om een pasfoto van een klein kind (of baby) te maken.

Pasfoto’s maken kan van maandag tot en met vrijdag. U kunt hiervoor van 8.00 tot 19.00 uur bij ons terecht. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Let op: als u pasfoto’s wilt laten maken, zorg dan dat u eerder aanwezig bent. Zo kan uw afspraak met ons op de afgesproken tijd plaatsvinden.

Wij versturen jouw aanvraag naar het bedrijf die paspoorten en identiteitskaarten maakt. Tijdens de aanvraag ontvang je een afhaalbewijs. Dit bewijs neem je mee bij het afhalen van jouw paspoort of identiteitskaart.

Bij de aanvraag van jouw paspoort of identiteitskaart maakt de medewerker aan de balie direct een afspraak voor het afhalen van je document. Lukt dit niet omdat u uw agenda niet bij u heeft maak dan zelf een afspraak voor het afhalen van uw paspoort of identiteitskaart.

Het kost 5 werkdagen om jouw paspoort of identiteitskaart te maken.

Let op:
Vergeet niet alle paspoorten en identiteitskaarten die je hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt zijn) en je afhaalbewijs.

Geen afhaalbewijs? Neem bij het afhalen dan jouw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

Je zorgt dat je een ingevuld formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland bij je hebt. Beide ouders/gezaghebbers vullen dit formulier in. Hiermee toon je aan dat je ouder/gezaghouder het ouderlijk gezag over jou heeft.

Heb jij jouw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Bel dan met 14 010 voor een spoedaanvraag. Bij spoed betaal je extra kosten.

Maak je de afspraak voor  3 uur ’s middags, dan kun je in principe jouw paspoort of identiteitskaart de eerstvolgende werkdag ophalen in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak.

Let op:
Een spoedaanvraag kun je niet in het servicepunt Bleiswijk doen.

Wij kunnen je niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten of identiteitskaarten bezorgd.

Noodpaspoort

Vertrek je vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een noodpaspoort.