Paspoort of identiteitskaart aanvragen, 18 jaar of ouder

Het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart doet u zelf. U doet dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Wilt u dit product aanvragen? Maak op tijd een afspraak! Wij doen ons uiterste best dat u binnen 2 weken een afspraak met ons heeft. Na het aanvragen duurt het 5 werkdagen voordat u het document kunt ophalen.

Afspraak maken

U vraagt een paspoort of identiteitskaart aan door een afspraak te maken.

Informatie

Informatie over identiteitsfraude en soorten reisdocumenten vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie

Paspoort

 • € 73,20
 • Tweede paspoort of zakenpaspoort: € 73,20
 • Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort: € 55,35
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde paspoort en € 49,85 extra

Identiteitskaart

 • € 58,30
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde identiteitskaart en € 49,85 extra

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. U kunt bij ons in het gemeentehuis pasfoto’s laten maken.
 • Uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Voor aanvraag 2e paspoort (geldigheid 2 jaar): een brief van de werkgever met doel van de reis of een document waaruit blijkt dat u een aanvraag visum heeft ingediend terwijl u gelijktijdig op reis gaat naar een andere bestemming.
  Voorwaarden:
  – uw 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn
  – uit uw reisgedrag moet blijken of u in aanmerking komt voor een 2e paspoort

Ja, dat kan. U kunt zelf uw pasfoto’s in het servicepunt in het gemeentehuis laten maken. Hiervoor hebben we een mobiele fotostudio geplaatst.

De fotostudio is uitgerust met de meest moderne software om kwalitatief goede pasfoto’s te maken. De kosten voor 5 pasfoto’s zijn € 10, —. U kunt met contant geld betalen in de fotocabine of een muntje kopen (alleen met PIN) bij de receptie. In de cabine van de fotostudio vindt u uitleg hoe u de pasfoto’s kunt maken. Heeft u hulp nodig? Onze gastheren en –vrouwen helpen u graag.

De fotocabine is geschikt voor mindervaliden. U kunt met een scootmobiel of rolstoel de cabine inrijden. De fotocabine is niet geschikt om een pasfoto van een klein kind (of baby) te maken.

Pasfoto’s maken kan van maandag tot en met vrijdag. U kunt hiervoor van 8.00 tot 19.00 uur bij ons terecht. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Let op: als u pasfoto’s wilt laten maken, zorg dan dat u eerder aanwezig bent. Zo kan uw afspraak met ons op de afgesproken tijd plaatsvinden.

Wij versturen uw aanvraag naar het bedrijf dat paspoorten en identiteitskaarten maakt. Tijdens de aanvraag ontvangt u een afhaalbewijs. Dit bewijs neemt u mee bij het afhalen van uw paspoort of identiteitskaart.

Bij de aanvraag van uw paspoort of identiteitskaart maakt de medewerker aan de balie direct een afspraak voor het afhalen van uw document. Lukt dit niet omdat u uw agenda niet bij u heeft maak dan zelf een afspraak voor het afhalen van uw paspoort of identiteitskaart.

Het kost 5 werkdagen om uw paspoort of identiteitskaart te maken.

Let op:
Vergeet niet alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt zijn) en je afhaalbewijs.

Geen afhaalbewijs? Neem bij het afhalen dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

Heeft u uw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Bel dan met 14 010 voor een spoedaanvraag. Bij spoed betaalt u extra kosten.

Maakt u de afspraak voor  3 uur ’s middags, dan kunt u in principe uw paspoort of identiteitskaart de eerstvolgende werkdag ophalen in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak.

Let op:
Een spoedaanvraag kunt u niet in het servicepunt Bleiswijk doen.

Wij kunnen u niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten of identiteitskaarten bezorgd.

Noodpaspoort

Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een noodpaspoort.

Ja u heeft toestemming nodig. Zorg dat als u op reis gaat u een ingevuld toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland bij  u heeft. Hiermee toont u aan dat u toestemming heeft van de andere ouder.

Reist u zonder deze toestemming? Dan kan politie en douane dat zien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.