Kiezers met een beperking

Woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Wij gaan bij deze en komende verkiezingen extra aandacht schenken aan het nog toegankelijker maken van onze stembureaus. Maar Lansingerland gaat nog verder. Voor de aankomende verkiezingen richten wij namelijk een inclusief stembureau in, zodat kiezers met een beperking hun stem kunnen uitbrengen. Alle informatie over dit inclusief stembureau en diverse andere hulpmiddelen hebben wij voor u verzameld.


Stemmal, soundbox
en gebarentolk

Bent u slechtziend of kunt u niet goed lezen? Breng dan uw stem uit in het gemeentehuis in Bergschenhoek (Tobias Asserlaan 1). Dat stembureau is namelijk uitgerust met een stemmal en een soundbox.

Uw stembiljet wordt door een medewerker van het stembureau in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon krijgt u te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.

Naast de stemmal en de sounbox wordt er een gebarentolk ingezet in het inclusief stembureau. De gebarentolk is aanwezig van 13.00 tot 16.00 uur op de dag van de verkiezingen.

Loep met verlichting

Sinds 2019 ligt in ieder stembureau in Nederland een loep met verlichting klaar. Dit is een nieuwe verplichting vanuit de Kieswet. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen.

Eenvoudig uitleg over hoe stemmen werkt

Er zijn verschillende websites waarop op een eenvoudige manier een uitleg wordt gegeven over hoe het stemmen in zijn werk gaat:

  • Op de website hoe werkt stemmen kunt u oefenen met stemmen.
  • Op YouTube vindt u verschillende filmpjes in eenvoudige taal met uitleg over de verkiezingen en hoe het werkt als u gaat stemmen. Er is ook een filmpje met gebarentolk. De filmpjes horen bij het project ‘Stem jij ook?’.
  • Op de website stem jij ook staat meer informatie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking: een verkiezingskrant, een website, een toolbox en een workshop.

Gratis met de 3B-Bus naar het stemlokaal

Om iedereen de gelegenheid te bieden zijn/haar stem uit te brengen voor Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen op woensdag 15 maart 2023, zetten we voor mensen die geen eigen vervoer kunnen regelen de 3B-Bus in. Deze service is gratis. U kunt zich maximaal 2 weken van te voren en minimaal 1 werkdag van te voren telefonisch aanmelden via (010) 511 17 94.

De 3B-Bus rijdt op de verkiezingsdag van 10.00 tot 14.00 uur door Lansingerland. Iedereen die niet zelfstandig naar het stembureau kan en die geen hulp kan inschakelen, vervoeren we gratis naar een stembureau in de eigen omgeving.

Wij hebben de spelregels voor u op een rij gezet.

Verkiezingskrant in gewone taal

De verkiezingskrant in gewone taal is een krant met heldere informatie in begrijpelijke taal. U kunt deze verkiezingskrant op meerdere locaties ophalen:

  • Gemeentehuis Lansingerland, Tobias Asserlaan 1

In 1 van de bibliotheek Oostland locaties:

De krant is ook digitaal te bekijken via lezenenschrijven.nl/verkiezingen