Stem- en kiezerspas Tweede Kamerverkiezingen

Bezorgdag stempas

De stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen wordt bezorgd door Post NL op datum nog niet bekend.

Wie mag stemmen

Om te mogen stemmen in Lansingerland voor de verkiezing van de Nederlandse leden in de Tweede Kamer, moet u voldoen aan alle onderstaande eisen:

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van de Europese Unie
 • U woont op datum nog niet bekend (de dag van de kandidaatstelling) in Nederland
 • U bent op de verkiezingsdag (17 maart 2021) 18 jaar of ouder
 • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht

Stemmen als niet-Nederlander

Als onderdaan van één van de lidstaten van de Europese Unie en inwoner van de gemeente Lansingerland kunt u ervoor kiezen om in Nederland te stemmen voor de Nederlandse leden van de Tweede Kamer.

Als u uw stem wilt uitbrengen in Nederland op 17 maart, dan moet u het registratieformulier invullen en samen met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs naar de gemeente opsturen. U krijgt dan een stempas van de gemeente Lansingerland. Het registratieformulier  moet uiterlijk op datum nog niet bekend door de gemeente Lansingerland zijn ontvangen.

Wat is een stempas?

Een stempas is een bewijs dat u uw stem mag uitbrengen tijdens de verkiezingen. Om uw stem uit te kunnen brengen laat u naast de stempas ook uw legitimatiebewijs zien.

Ik heb geen stempas ontvangen. Ik ben mijn stempas kwijt. Wat moet ik doen?

PostNL bezorgt op datum nog niet bekend de stempassen in Lansingerland. Heeft u geen stempas ontvangen of bent u deze kwijtgeraakt. Dan vraagt u een vervangende stempas aan. U kunt dit op 2 manieren doen.

 • Schriftelijk
  Dit kan tot uiterlijk datum nog niet bekend. U vult hiervoor ons contactformulier in. Vermeld hierbij uw geboortedatum en voeg een kopie van uw legitimatiebewijs toe.
  Vraagt u de stempas op datum nog niet bekend aan? Dan kunnen wij dit niet meer per post versturen. U haalt dan de stempas persoonlijk af in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen. Het afhalen kan tot uiterlijk datum nog niet bekend.
 • Persoonlijk
  Dit kan tot uiterlijk datum nog niet bekend in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen.

Ik ben verhuisd! Wat nu?

Het adres waarop u op datum nog niet bekend in de basisregistratie personen staat ingeschreven is het adres waarop wij de stempas uiterlijk datum nog niet bekend laten bezorgen. Verhuist u tussen datum nog niet bekend en datum nog niet bekend dan kunt u bij Post NL aangeven dat zij de voor u bestemde post doorstuurt naar uw nieuwe adres. PostNL bezorgt datum nog niet bekend de stempassen in Lansingerland.

Hoe stem ik in een andere gemeente dan de gemeente waar ik woon?

Als een kiezer voor de verkiezing van het Europese Parlement in een andere gemeente wil stemmen dan waar hij woont, kan hij een kiezerspas aanvragen. Met een kiezerspas kan in heel Nederland worden gestemd voor de Europese Parlementsverkiezingen.

Voor het aanvragen heeft u twee mogelijkheden:

 • Schriftelijk
  Dit kan tot uiterlijk datum nog niet bekend. U vult hiervoor ons contactformulier in. Vermeld hierbij uw geboortedatum en voeg een kopie van uw legitimatiebewijs toe.
  Vraagt u de kiezerspas op datum nog niet bekend aan? Dan kunnen wij dit niet meer per post versturen. U haalt dan de kiezerspas persoonlijk af in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen. Het afhalen kan tot uiterlijk datum nog niet bekend.
 • Persoonlijk
  Dit kan tot uiterlijk datum  nog niet bekend in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen.

Voor de verkiezing van de Tweede Kamer geldt dat een kiezerspas kan worden omgezet in een onderhandse volmacht door het invullen van de achterkant van de kiezerspas. Hierdoor kan een andere kiesgerechtigde voor de kiezer stemmen in een willekeurig stemlokaal in Nederland. De volmachtstem moet altijd tegelijk worden uitgebracht met de eigen stem. Heeft de volmachtkrijger geen kiezerspas maar een stempas, dan kan de onderhandse volmacht (kiezerspas) alleen worden uitgebracht in de gemeente waar de volmachtkrijger woont op datum nog niet bekend.