Informatie voor stembureauleden

Het organiseren van verkiezingen onder deze bijzondere omstandigheden stelt ons voor een aantal heel belangrijke dilemma’s.

Willen we bijvoorbeeld een stembureau in zorginstellingen? En hoe gaan we om met de bezetting van de stembureaus wanneer half Nederland ziek is. Maar ook: hoe zit dat met onze stembureauleden die in de risicogroep vallen (zoals vastgesteld door het RIVM). Dit zijn de mensen ouder dan 70 jaar of volwassenen met onderliggende ziekten.

Stembureauleden uit de risicogroep

We organiseren de verkiezingen met corona-maatregelen, waarbij we de richtlijnen van het RIVM volgen. Het is daarom van belang om goed na te denken bij de aanmelding als stembureaulid. Behoor je tot een van de risicogroepen? Dan is het niet verstandig om je voor deze verkiezing aan te melden. Je aanmelding is geen garantie tot een plaatsing in het stembureau. Het kan zijn dat wij je op de reservelijst plaatsen. Hierover informeren we je naar verwachting in februari.

Training voor stembureauleden

Om je goed voor te bereiden op jouw rol in het stembureau volg je verplicht een online training. Ook organiseren we klassikale trainingen. Normaal gesproken vindt dit plaats in het gemeentehuis. Maar in coronatijd zal ook deze klassikale training digitaal worden gegeven. Voor zowel de online training als de klassikale training ontvang je een uitnodiging

Vergoeding

Als je meehelpt op het stembureau ontvang je per verkiezingsdag een vergoeding van € 150,00. Hiervoor neem je zitting op het stembureau en tel je na het sluiten van het stembureau de stemmen op partijniveau. Wanneer je op woensdag 17 maart alleen helpt bij het tellen van de stemmen krijg je hiervoor € 30,00. Doe je mee aan Centraal Tellen op 18 maart ontvang je een vergoeding van € 75,00.

Jouw maaltijden, zoals een lunch en diner verzorg je zelf. Je ontvangt hiervoor een vergoeding van € 15,00 per dag. Vanuit de gemeente organiseren we geen catering. Wel zorgen we voor koffie, thee en een tussendoortje.