Reclame maken tijdens verkiezingstijd

Tijdens verkiezingstijd mogen politieke partijen reclame maken. Hieraan zijn regels verbonden.

Het maken van reclame mag niet in strijd zijn met de Kieswet, het stemgeheim en de privacy van de kiezers en de stembureauleden. De dag voor de verkiezingen moeten alle reclame-uitingen op een afstand van 50 meter van een stembureau zijn verwijderd. Op de verkiezingsdag(en) zelf worden in het stemlokaal, en in een straal van 50 meter van dit bureau, geen activiteiten ingezet die erop gericht zijn de kiezers in hun keuze te beïnvloeden.

De deelnemende partijen mogen in verkiezingstijd reclame maken in de openbare ruimte. Dit kunnen zij doen met de volgende middelen:

  1. Voorbedrukte borden
    Dit is een mobiele buitenreclamedrager met een betonnen voet met een voorbedrukte plaat met de reclame-uitingen van de politieke partijen. Wij plaatsen deze borden in de gemeente. We maken gebruik van Bordbusters.
  2. Flyeren
    Met flyeren bedoelen we het op straat uitdelen van reclamemateriaal. Als politieke partijen (laten) flyeren, dan zijn zij zelf verantwoordelijk voor het van de straat verwijderen van weggegooide flyers. Voor het flyeren is in gemeente Lansingerland geen vergunning nodig. Flyeren op de weekmarkt in Berkel en Rodenrijs is niet wenselijk. Flyeren kan daar wel bij bijvoorbeeld het Versplein (tegenover de Albert Heijn).

Het plaatsen van onder andere sandwichborden of enkelvoudige reclameborden aan bijvoorbeeld lantaarnpalen, verkeerspalen of straatmeubilair is in Lansingerland niet toegestaan.

Nee, dit is helaas niet meer mogelijk.