Gemeenteraad en Commissies

Home > Politiek en Bestuur > Gemeenteraad en Commissies

Gemeenteraad en Commissies

Het bestuur van de gemeente Lansingerland bestaat uit de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad is het hoogste orgaan van het gemeentebestuur. De gemeenteraad stelt de kaders vast en controleert het college, het college voert het beleid uit.

U bepaalt eens in de vier jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen de samenstelling van de gemeenteraad. Op dit moment is de zetelverdeling als volgt: Leefbaar 3B: 9, VVD: 7, CDA: 5, WIJ Lansingerland: 3, ChristenUnie: 3, D66: 3, GroenLinks: 2, PvdA: 1.

De gekozen politieke partijen onderhandelen na deze verkiezingen over een programma. Ook bepalen ze  dan welke partijen dit programma gaan uitvoeren. Het resultaat van deze onderhandeling leggen ze vast in een coalitieakkoord (pdf, 1,2 MB). Deze partijen leveren vervolgens ook de wethouders voor het college. In Lansingerland zijn in 2018 33 gemeenteraadsleden gekozen.

Onze gemeenteraad heeft 3 commissies: Algemeen Bestuur, Ruimte en Samenleving. Hier bespreken per partij afgevaardigde raadsleden de raadsstukken, voordat deze stukken uiteindelijk in de raadsvergadering op de agenda komen. U kunt de commissievergaderingen en de raad bijwonen.

De griffie is de ambtelijke ondersteuning van de gemeenteraad.

Deel deze pagina

Bezoekadressen

Gemeente Lansingerland
Tobias Asserlaan 1
2662 SB  Bergschenhoek

Servicepunt Bleiswijk
Dorpsstraat 7
2665 BG  Bleiswijk

Openingstijden

beoordeel deze pagina