Lansingerland tekent intentieovereenkomst voor duurzaam regionaal warmtenet

Een nieuw warmtenet in het Oostland kan honderden kassen én duizenden woningen in de regio van duurzame warmte voorzien. Dat is goed voor de toekomst van onze regio en voor het klimaat. De gemeente Lansingerland neemt deel aan deze unieke samenwerking tussen vijf gemeenten, de provincie Zuid-Holland, glastuinbouwbedrijven en het publieke warmte-infrastructuurbedrijf NetVerder.
Wethouder Michiel Muis (Duurzaamheid): “In Lansingerland hebben we al veel stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en met deze stap richting een regionale warmtenet zetten we deze lijn stevig door. Met een regionaal warmtenet kunnen we in onze regio het energieverbruik verder verduurzamen, wat een positieve impact heeft voor zowel onze tuinders als onze bewoners.”
Duurzame warmte voor glastuinbouw en woningen
Het warmtenet kan duurzame warmte leveren aan potentieel ongeveer 250 glastuinbouwbedrijven (1.500 hectare) en aan zo’n 45.000 woningen in de regio. Het warmtenet is een belangrijk alternatief voor aardgas. Voor Lansingerland is deze stap van belang. Muis: “De tuinders hebben de ambitie om al in 2040 klimaatneutraal te zijn. Met het warmtenet wordt een belangrijke stap gezet om deze ambitie te behalen. Het warmtenet biedt daarnaast ook kansen om woningen en andere gebouwen in onze gemeente van duurzame warmte te voorzien. Een stabiele, duurzame energievoorziening is daarin onmisbaar.” Daarnaast zorgt het warmtenet voor een flinke besparing van de CO2-uitstoot; vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 250.000 auto’s.
Voortzetting van succesvolle samenwerking
Deze nieuwe stap is een vervolg op de bestaande samenwerking binnen de Warmte Samenwerking Oostland (WSO), waarin Lansingerland met buurgemeenten en de glastuinbouw al langer gezamenlijk werken aan verduurzaming van de glastuinbouw en de gebouwde omgeving.
Werkzaamheden vanaf 2027
NetVerder ontwikkelt het regionale warmtenet. De 1e werkzaamheden staan gepland in 2027 in de Noordpolder in de gemeente Lansingerland en de Zuidplaspolder in de gemeente Zuidplas. De warmte komt hoofdzakelijk uit aardwarmtebronnen in de regio en kan worden aangevuld met andere duurzame bronnen.