Kansrijke locaties voor asielopvang en huisvesting statushouders

2 april 2025, 09.00 uur

Om extra druk op de woningmarkt te voorkomen gaf de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders opdracht onderzoek te doen naar kansrijke locaties voor de huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers. Als resultaat van dit onderzoek heeft het college 4 kansrijke locaties voorgelegd aan de gemeenteraad: 1 voor de huisvesting van statushouders en 3 voor de opvang van asielzoekers. Naar verwachting neemt de gemeenteraad voor de zomer een definitief besluit over de locaties.

Wat zijn de 4 kansrijke locaties?

  • Gemeentelijk weiland Oudelandselaan/Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs:
    Permanente huisvesting statushouders: 40 tot 70 kleine sociale huurappartementen.
  • Gemeentelijk grasland binnen woningbouwlocatie Merenweg in Bleiswijk:
    Noodopvanglocatie voor ongeveer 200 asielzoekers.
  • Gemeentelijke bedrijfskavel hoek Maaiveldweg/Sporthoekpad in Bergschenhoek:
    Noodopvanglocatie voor ongeveer 200 asielzoekers.
  • Gemeentelijke kavel Jacob Marislaan, tussen Plantenhal en HSL, in Bergschenhoek:
    Langjarige asielopvanglocatie voor ongeveer 150 asielzoekers.

Kaarten van de locaties en uitleg over waarom deze locaties als kansrijk uit het locatieonderzoek zijn gekomen, vind je op de pagina nieuwkomers.

Bijeenkomsten over kansrijke locaties

Op maandag 7, dinsdag 8 en dinsdag 15 april organiseren we bijeenkomsten voor omwonenden, andere belanghebbenden en geïnteresseerden in het gemeentehuis. Je ontvangt informatie over het locatieonderzoek, de criteria waarop de locaties zijn beoordeeld en uitleg over de keuze van het college voor de kansrijke locaties. Verder vertellen we over de planning richting het definitieve besluit en hoe belanghebbenden verder worden betrokken. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen. Alle bijeenkomsten hebben dezelfde opzet.

Belangrijk: Aanmelden voor een bijeenkomst is verplicht

Per bijeenkomst gaan we uiteen in groepen, zodat iedereen aan het woord kan komen. Iedere groep staat stil bij een andere locatie. Dit gesprek duurt 1 uur. Je kunt kiezen uit 3 aanvangstijden. Voor een goede organisatie is individueel aanmelden voor de bijeenkomsten verplicht. Je kunt je aanmelden via de pagina nieuwkomers. Hierbij kun je een keuze maken voor de locatie, datum en tijdstip.