Geboorte, aangifte

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter.

Is uw kindje geboren in Lansingerland? Dan geeft u binnen 3 dagen na de geboorte dit door in het gemeentehuis in Bergschenhoek.  We noemen dit aangifte van geboorte doen.

U maakt voor de geboorteaangifte een afspraak.

Let op: De aangifte moet gedaan worden in de gemeente waar de baby is geboren.

Meer informatie

Aangifte van geboorte kost € 0,00

Uittreksel of afschrift: € 13,40

  • Uw geldige identiteitsbewijs;
  • Als u geen Nederlander bent: documenten die u volgens de Vreemdelingenwet moet hebben zodat uw identiteit, nationaliteit en verblijfsstatus kunnen worden vastgesteld;
  • Eventueel een erkenningsakte ongeboren vrucht;
  • Eventueel een trouwboekje;
  • Eventueel een akte van naamskeuze.

Twijfelt de ambtenaar van de burgerlijke stand aan de juistheid van de aangifte, dan kan hij vragen om een verklaring van de arts of verloskundige die de bevalling heeft begeleid.

Binnen 3 dagen na de dag van geboorte van uw kindje doet u aangifte. De dag van geboorte telt hierbij niet mee. Valt de laatste van de 3 dagen in het weekend of op een feestdag? Dan wordt de termijn met een dag verlengd. Ook moeten er in de termijn altijd 2 werkdagen zitten.

Dag van geboorte Dag van aangifte
Maandag Dinsdag, woensdag, donderdag
Dinsdag Woensdag, donderdag, vrijdag
Woensdag Donderdag, vrijdag
Donderdag Vrijdag, maandag
Vrijdag Maandag, dinsdag
Zaterdag Maandag, dinsdag
Zondag Maandag, dinsdag, woensdag

Elke inwoner is verplicht om een zorgverzekering te hebben volgens de Nederlandse wet. Uw kindje is niet vanzelf meeverzekerd. Vergeet dus niet uw kindje na de geboorte aan te melden voor een zorgverzekering. Tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis.

Bij de erkenning van uw eerste kind bepaalt u de achternaam van uw kind. Dit is de achternaam van de moeder of van de vader. Wilt u de naam van de vader aan het kindje geven, dan moet de moeder bij de geboorteaangifte aanwezig zijn. Kiest u de naam van de moeder, neem dan een schriftelijke machtiging van de moeder mee.

Heeft u de achternaam van uw eerste kind vastgesteld, dan is deze achternaam bepalend bij elk volgend kind. U heeft wel een schriftelijke machtiging van de moeder nodig.

Is uw kindje in het Sint Franciscus Gasthuis geboren? Dan kunt u de geboorte van uw kindje op bepaalde dagen in dit ziekenhuis aangeven. De gemeente Rotterdam geeft de geboortegegevens door aan de gemeente Lansingerland. Meer informatie leest u op de website van sfg.