Tuin van de Toekomst

Home > In de Gemeente > Tuin van de Toekomst

Tuin van de Toekomst

Is uw tuin klaar voor de toekomst?

Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met hoosbuien of juist langere periodes van hitte en droogte. Veel betegelde tuinen in een wijk kunnen dan voor problemen zorgen. Het vele regenwater kan niet wegzakken in de grond, waardoor tuinen en straten kunnen onderlopen en het riool overbelast raakt. Ook zien we door het verdwijnen van groen steeds minder vogels en insecten in wijken en tuinen.

De gemeente Lansingerland wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met de hoogheemraadschappen hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Daarbij kijken we naar de inrichting van het openbare gebied. Maar omdat een groot deel van de gemeente uit particuliere tuinen bestaat, vragen we ook inwoners om te helpen. Het vergroenen van tuinen of deze op een andere manier klimaatproof maken is niet alleen mooier, het zorgt ook voor verkoeling, vergroot de biodiversiteit en het is goed voor onze gezondheid.

Mogelijkheden op Huisje Boompje Beter

Op de website Huisje Boompje Beter vindt u talloze mogelijkheden om uw tuin te vergroenen en klimaatbestendig in te richten. Klikt u op de onderstaande linkjes om meer informatie over dit onderwerp te lezen. Maar u kunt ook zelf zoeken op deze site.

Tegel eruit, groen erin!           Kies de juiste beplanting              Groene erfafscheiding

                            Regenwateropslag                        Minder hitte in uw tuin

        Meer natuur                     Onderhoudsarme tuin                   Kindvriendelijke tuin

Financiële bijdrage

De gemeente wil graag een handje helpen met het toekomstbestendig maken van uw tuin. Het kost immers geld om maatregelen te treffen. Dat doen we door een deel bij te dragen in de kosten. Als inwoner van Lansingerland kunt u in aanmerking komen voor deze bijdrage. Binnenkort kunt u hier de voorwaarden lezen. Heeft u nu al een plan om uw tuin te vergroenen, stuur dan een mail naar tuinvandetoekomst@lansingerland.nl en leg uit wat u van plan bent.

Daarnaast bieden het Hoogheemraadschap van Delfland (Berkel en Rodenrijs) en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (Bergschenhoek en Bleiswijk) soortgelijke subsidiemogelijkheden. Hiermee wordt het extra interessant om uw tuin toekomstbestendig te maken!

'Wat voor tuintype ben jij?'

Doet u graag veel of weinig aan uw tuin? Houdt u graag van planten of juist niet? Op de website van het Hoogheemraadschap van Delfland komt u erachter welk tuintype u bent en hoe u de tuin klimaatbestendig maakt. Ook voor iemand zonder groene vingers is er van alles mogelijk. Ga naar Wat voor tuintype ben jij?

Onderzoek (ver)groenen tuinen 

Onlangs hebben wij via het Burgerpanel Lansingerland en via een open link op de website onderzocht welke mening inwoners hebben over het belang van groene tuinen en hoe zij staan ten opzichte van het daadwerkelijk vergroenen van hun eigen tuin. De resultaten van dit onderzoek waaraan 730 inwoners hebben deelgenomen, kunt u hier nalezen

Handige links

De maatregelentoolbox van rainproof.nl
Handboek voor de watervriendelijke tuin 
5 tips voor een makkelijke, mooie en levendige tuin
Hoe leg ik een watertuin aan?  

Nieuwsbrief 

Eens per kwartaal brengen wij de Tuin van de Toekomst nieuwsbrief uit. In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over het vergroenen van uw tuin, tips en overige wetenswaardigheden om uw tuin toekomstbestendig te maken. Wilt u dit ook in uw mailbox ontvangen? Meld u hiervoor aan via de aanmeldpagina.

Nieuwsbrief Tuin van de Toekomst 5 oktober 2018

Nieuwsberichten

Deel deze pagina

Bezoekadressen

Gemeente Lansingerland
Tobias Asserlaan 1
2662 SB  Bergschenhoek

Servicepunt Bleiswijk
Dorpsstraat 7
2665 BG  Bleiswijk

Openingstijden

beoordeel deze pagina