Zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken

Biomassa

Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen, zoals houtblokken, houtpellets, gft-afval, maar ook plantaardige olie (koolzaad), mest en (delen van) speciaal hiervoor geteelde gewassen.

Een houtpelletkachel, speksteenkachel of tegelkachel gaat zuinig met brandstof om. Ze zetten meer dan 80 procent van de brandstof om in warmte. Een pellet cv-kachel of pellet cv-ketel kunt u koppelen aan gewone radiatoren, convectoren en vloerverwarming of wandverwarming. Dat kan ook met een speksteenkachel of tegelkachel. In 2017 is landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een houtpelletkachel.

Meer informatie vindt u onder andere op:

Warmtepomp

Een warmtepomp verzamelt warmte buiten (uit bijvoorbeeld de buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die warmte binnen aan uw CV installatie af om het water voor uw verwarming of tapwater te verwarmen.

In 2017 is er landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een (bepaald type warmtepomp).

Meer informatie vindt u onder andere op:

Zonneboiler

Een zonneboiler voorziet uw huis van warm water. Het is ook mogelijk om met een zonneboiler uw huis te verwarmen. Een zonneboiler wekt geen elektriciteit op, maar verwarmt met de zonnewarmte een voorraadvat met water, de boiler. Met een zonneboiler kunt u bijna de helft van uw energiegebruik voor warm water besparen.

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector op uw dak die met leidingen gekoppeld is aan de boiler (het voorraadvat) in uw huis. De zonnewarmte verwarmt het drinkwater niet direct. De vloeistof die door de boiler stroomt staat de warmte in de boiler af aan het drinkwater. 

In 2017 is er een landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler.

Meer informatie vindt u onder andere op:

Zonnepanelen

Heeft u een eigen of gedeeld dak en wilt u niet langer geheel afhankelijk zijn van uw energiemaatschappij? Maak dan gebruik van de gratis energie die de zon u biedt en installeer zonnepanelen (ook wel PV panelen genoemd) op uw dak. Op de website Zonatlas kunt u nagaan of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat dit voor u kan opbrengen.

Een compleet zonnepaneelsysteem bestaat uit zonnepanelen, omvormer(s), kabels en het montagesysteem. De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in kWh (Kilowattuur). Dit is de hoeveelheid energie die wordt geleverd binnen een bepaald tijdsbestek.

Meer informatie vindt u onder andere op:

Deel deze pagina

Bezoekadressen

Gemeente Lansingerland
Tobias Asserlaan 1
2662 SB  Bergschenhoek

Servicepunt Bleiswijk
Dorpsstraat 7
2665 BG  Bleiswijk

Openingstijden

beoordeel deze pagina