Van Gaslos

Uiterlijk in 2050 moeten alle woningen van het aardgasnet afgesloten zijn. Als uw woning momenteel een gasgestookte ketel heeft, betekent dit dat deze vervangen zal moeten worden voor een duurzaam alternatief. In sommige wijken zal het meest voordelige alternatief een individuele oplossing per huis zijn, zoals een warmtepomp. Voor andere wijken zal het voordeliger zijn om een warmtenet aan te leggen. We zullen in 2019 bepalen wat de verwachtte beste oplossing is per wijk, alhoewel dit kan veranderen door innovaties en de plannen voor warmteleidingen voor de tuinbouw.

Het goede nieuws is dat er goede alternatieven zijn voor uw gasketel. Wat het beste alternatief is voor uw situatie hangt af van uw voorkeuren en de eigenschappen van uw huis. Wilt u advies hoe uw woning van het gas af kan? Maak dan een afspraak met een Energiecoach via het Energieloket.

Meer informatie

Als gemeente werken we aan een zo soepel mogelijke overgang voor onze bewoners:

  • we organiseren informatiemarkten en energiecafés
  • in de komende jaren bepalen we welk alternatief het wat het meest goedkoop voor de gehele maatschappij is. Dit kan een warmtenet zijn, zoals u van stadsverwarming kent. Voor andere wijken zal een individueel systeem per huis het beste alternatief zijn.
  • in de Havenbuurt in Berkel en Rodenrijs zijn wij gestart met een zogenaamde pilot of proeftuin.

Voorlopig is er nog niet besloten dat gasgestookte CV ketels uit de handel gaan, alhoewel er wel vanuit diverse organisaties oproep hiervoor is gedaan (per 2021).

Dit is afhankelijk van de projectontwikkelaar, dus informeer bij hen. Nieuwbouwwoningen waarbij de bouwvergunning na 1 juli 2018 is verleend, worden niet meer aangesloten op gas, op enkele zeldzame uitzonderingen na.

Als uw verwarming geen gas meer gebruikt, zou u wel een periode op gas kunnen blijven koken. U betaalt dan wel relatief veel vastrecht voor uw gasgebruik. U kunt uw gasfornuis ook vervangen voor een elektrisch alternatief, zoals inductie, keramisch of elektrisch. Zo bespaart u uw vastrecht en gaskosten en bent u echt van gas los.

De kosten en terugverdientijd hangen sterk af van de te nemen maatregelen. Voor veel maatregelen zijn subsidies landelijke beschikbaar.

Een individuele oplossing vraagt om een eenmalige investering, maar uw maandelijkse energierekening zal hierdoor dalen en uw huis zal in waarde stijgen. De prijs voor aardgas zal in de komende jaren stevig omhoog gaan en die voor elektriciteit verlaagd, waardoor dit effect wordt versterkt.

Als uw gasaansluiting niet wijzigt, kan deze gehandhaafd blijven.