Tuin van de Toekomst

Lansingerland wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met onder andere hoogheemraadschappen, hoveniers en andere samenwerkingspartners hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Niet alleen kijken we daarbij naar de openbare ruimte. Ook willen we inwoners enthousiast maken voor Tuinen van de Toekomst: groene, klimaatbestendige tuinen.

Wat is een Tuin van de Toekomst

rode schep in aarde

Tegel eruit, groen erin

Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met hoosbuien of juist langere periodes van hitte en droogte. Veel betegelde tuinen in een wijk kunnen dan voor problemen zorgen. Het vele regenwater kan niet wegzakken in de grond, waardoor tuinen en straten kunnen onderlopen en het riool overbelast raakt. Ook zien we door het verdwijnen van groen steeds minder vogels en insecten in wijken en tuinen.

De gemeente wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met onder andere de hoogheemraadschappen hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Daarbij kijken we naar de inrichting van het openbare gebied. Maar omdat een groot deel van de gemeente uit particuliere tuinen bestaat, vragen we ook inwoners om te helpen. Wij hopen inwoners enthousiast te maken voor Tuinen van de Toekomst: groenere, klimaatbestendige tuinen. Deze tuinen zijn niet alleen mooier, ze geven ook verkoeling, vergroten de biodiversiteit en zijn goed voor onze gezondheid.

Innovatieve wateropvang

Vangt u ook op een bijzondere, creatieve of innovatieve manier regenwater op in uw tuin? Wij zijn benieuwd naar uw oplossing!
Op sociale media (Facebook en Instagram) staat van 25 oktober tot 9 november een prijsvraag. Like het bericht, plaats uw foto + verhaal in de reacties en maak kans op een tuincheque t.w.v. €100,-. De voorwaarden voor deze actie leest u hier.

Meer informatie over een tuin van de toekomst

De flyer Tuin van de Toekomst.

De volgende websites bieden inspiratie om uw tuin te vergroenen en klimaatbestendiger te maken.

Nieuwsbrief

Eén keer in het kwartaal versturen wij een Tuin van de Toekomst nieuwsbrief naar onze abonnees. Hierin staan informatieve artikelen, leuke interviews, aankondiging van evenementen en acties en elke uitgave een leuke winactie.

Ontvangt u de nieuwsbrief nog niet? Meldt u zich dan hier aan.

Subsidie

Wij willen graag een handje helpen met het toekomstbestendig maken van uw tuin. Dat doen we door een deel bij te dragen in de kosten. Het kost immers geld om maatregelen te treffen. Als inwoner van Lansingerland kunt u in aanmerking komen voor een bijdrage. Wilt u weten hoe? Lees de informatie bij subsidie Tuin van de Toekomst.

Inspiratiecafé voor hoveniers

Donderdagavond 25 oktober 2018 ontving de gemeente Lansingerland 25 lokale hoveniers bij de eerste editie van het Inspiratiecafé ‘Tuin van de Toekomst’. Er werd samen met de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard, de Branchevereniging voor hoveniers en groenvoorzieners (VHG) en NL Greenlabel gepraat over de klimaatuitdagingen bij de inrichting van tuinen. Gastheer was Melanchthon Business School in Bleiswijk. Bekijk de film voor een impressie van deze avond. In de toekomst worden er meer van dit soort inspiratiecafés georganiseerd.

Samenwerkingspartners

De gemeente Lansingerland werkt met verschillende partijen samen om het Tuin van de Toekomst-concept breed uit te kunnen dragen naar inwoners:

  • Branchevereniging voor Hoveniers (VHG)
  • Groei & Bloei Lansingerland
  • Hoogheemraadschap van Delfland
  • Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
  • Hoveniers in Lansingerland
  • Lansingerland Samen Duurzaam
  • Melanchthon Business School, afd. Groenonderwijs
  • NL Greenlabel