Tuin van de Toekomst

Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met hoosbuien of juist langere periodes van hitte en droogte. Veel betegelde tuinen in een wijk kunnen dan voor problemen zorgen. Het vele regenwater kan niet wegzakken in de grond, waardoor tuinen en straten kunnen onderlopen en het riool overbelast raakt. Ook zien we door het verdwijnen van groen steeds minder vogels en insecten in wijken en tuinen.

De gemeente wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met de hoogheemraadschappen hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Daarbij kijken we naar de inrichting van het openbare gebied. Maar omdat een groot deel van de gemeente uit particuliere tuinen bestaat, vragen we ook inwoners om te helpen. Wij hopen inwoners enthousiast te maken voor Tuinen van de Toekomst: groenere, klimaatbestendige tuinen. Deze tuinen zijn niet alleen mooier, ze geven ook verkoeling, vergroten de biodiversiteit en zijn goed voor onze gezondheid. Meer informatie vindt u in onze flyer.

Financiële bijdrage

De gemeente wil graag een handje helpen met het toekomstbestendig maken van uw tuin. Het kost immers geld om maatregelen te treffen. Dat doen we door een deel bij te dragen in de kosten. Als inwoner van Lansingerland kunt u in aanmerking komen voor deze bijdrage. Binnenkort kunt u hier de voorwaarden lezen. Heeft u nu al een plan om uw tuin te vergroenen, stuur dan een mail naar tuinvandetoekomst@lansingerland.nl en leg uit wat u van plan bent.

Daarnaast bieden het Hoogheemraadschap van Delfland (Berkel en Rodenrijs) en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (Bergschenhoek en Bleiswijk) soortgelijke subsidiemogelijkheden. Hiermee wordt het extra interessant om uw tuin toekomstbestendig te maken!

Mogelijkheden

Koop een regenton

U kunt regenwater opvangen in een regenton. Het water uit uw regenton kunt u heel goed benutten voor het planten, gras, struiken en bomen water geven. U bespaart dan ook op het gebruik van drinkwater. Let op: Laat bij hevige regenbuien de regenton leeglopen in uw tuin. Op internet vindt u uitleg en filmpjes over hoe u een regenton kunt plaatsen.

Maak een wadi

Als u een wat grotere tuin heeft, kunt u het regenwater ook leiden naar een lager gegraven kuil in uw tuin, een zogenaamde ‘wadi’. In dit lagere deel kan het water dan langzaam wegzakken in de grond. Als u op internet zoekt op ‘wadi aanleggen in mijn tuin’ vindt u uitleg hierover.

Leg ondergrondse infiltratiekratten aan

Als u bovengronds niets aan uw tuin wilt veranderen is het ook mogelijk om ondergronds infiltratiekratten aan te leggen. Hier leidt u het regenwater naar toe en vanuit de kratten zakt het dan langzaam in de bodem. Het wegzakken is afhankelijk van grondwaterstand en bodemsoort. Zoek hiervoor op internet naar ‘infiltratiekratten aanleggen in mijn tuin’.
Bij heel extreme regen is er zoveel regenwater af te voeren dat het systeem het niet aankan. Het is dan mogelijk dat er water vanaf uw dak door uw wc naar boven komt en schade veroorzaakt in uw woning. U voorkomt dit door een speciaal tussenstuk in uw regenpijpen aan te brengen, zoals deze overloop tevens bladscheider.

U kunt natuurlijk ook een combinatie van maatregelen nemen om er zeker van te zijn dat het regenwater op een goede manier kan wegstromen en u geen waterschade heeft.

Op de website Huisje Boompje Beter vindt u talloze mogelijkheden om uw tuin te vergroenen en klimaatbestendig in te richten.