Tuin van de Toekomst

Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met hoosbuien of juist langere periodes van hitte en droogte. Veel betegelde tuinen in een wijk kunnen dan voor problemen zorgen. Het vele regenwater kan niet wegzakken in de grond, waardoor tuinen en straten kunnen onderlopen en het riool overbelast raakt. Ook zien we door het verdwijnen van groen steeds minder vogels en insecten in wijken en tuinen.

De gemeente wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met de hoogheemraadschappen hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Daarbij kijken we naar de inrichting van het openbare gebied. Maar omdat een groot deel van de gemeente uit particuliere tuinen bestaat, vragen we ook inwoners om te helpen. Wij hopen inwoners enthousiast te maken voor Tuinen van de Toekomst: groenere, klimaatbestendige tuinen. Deze tuinen zijn niet alleen mooier, ze geven ook verkoeling, vergroten de biodiversiteit en zijn goed voor onze gezondheid. Meer informatie vindt u in onze flyer.

Op de website Huisje Boompje Beter vindt u talloze mogelijkheden om uw tuin te vergroenen en klimaatbestendig in te richten.

Financiële bijdrage

De gemeente wil graag een handje helpen met het toekomstbestendig maken van uw tuin. Het kost immers geld om maatregelen te treffen om uw tuin klimaatbestendig te maken. Dat doen we door een deel bij te dragen in de kosten. Om te weten wanneer u in aanmerking komt voor de subsidie Tuin van de Toekomst verwijzen wij u graag naar de voorwaarden.

Daarnaast bieden het Hoogheemraadschap van Delfland (Berkel en Rodenrijs) en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (Bergschenhoek en Bleiswijk) soortgelijke subsidiemogelijkheden. Hiermee wordt het extra interessant om uw tuin toekomstbestendig te maken!