Tuin van de Toekomst

Lansingerland wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met onder andere hoogheemraadschappen, hoveniers en andere samenwerkingspartners hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Niet alleen kijken we daarbij naar de openbare ruimte. Ook willen we inwoners enthousiast maken voor Tuinen van de Toekomst: groene, klimaatbestendige tuinen.

Wat is een Tuin van de Toekomst

rode schep in aarde

Tegel eruit, groen erin

Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met hoosbuien of juist langere periodes van hitte en droogte. Veel betegelde tuinen in een wijk kunnen dan voor problemen zorgen. Het vele regenwater kan niet wegzakken in de grond, waardoor tuinen en straten kunnen onderlopen en het riool overbelast raakt. Ook zien we door het verdwijnen van groen steeds minder vogels en insecten in wijken en tuinen.

De gemeente wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met onder andere de hoogheemraadschappen hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Daarbij kijken we naar de inrichting van het openbare gebied. Maar omdat een groot deel van de gemeente uit particuliere tuinen bestaat, vragen we ook inwoners om te helpen. Wij hopen inwoners enthousiast te maken voor Tuinen van de Toekomst: groenere, klimaatbestendige tuinen. Deze tuinen zijn niet alleen mooier, ze geven ook verkoeling, vergroten de biodiversiteit en zijn goed voor onze gezondheid.

Meer informatie over een tuin van de toekomst

De volgende websites bieden inspiratie om uw tuin te vergroenen en klimaatbestendiger te maken.

Kan component niet renderen

Subsidie

Wij willen graag een handje helpen met het toekomstbestendig maken van uw tuin. Dat doen we door een deel bij te dragen in de kosten. Het kost immers geld om maatregelen te treffen. Als inwoner van Lansingerland kunt u in aanmerking komen voor een bijdrage. Wilt u weten hoe? Lees de informatie bij subsidie Tuin van de Toekomst.

Kan component niet renderen

Samenwerkingspartners

De gemeente Lansingerland werkt met verschillende partijen samen om het Tuin van de Toekomst-concept breed uit te kunnen dragen naar inwoners:

  • Branchevereniging voor Hoveniers (VHG)
  • Groei & Bloei Lansingerland
  • Hoogheemraadschap van Delfland
  • Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
  • Hoveniers in Lansingerland
  • Lansingerland Samen Duurzaam
  • Melanchthon Business School, afd. Groenonderwijs
  • NL Greenlabel