Een groene tuin

Wist u dat het in een verharde en schaduwarme tuin in de zomer maar liefst 15 graden warmer kan worden dan in een groen en schaduwrijke tuin? Dit komt omdat beplanting als een soort natuurlijke airco werkt. Stelt u zich eens voor, op een warme zomerse dag is de buitentemperatuur 25 graden Celsius. Een heerlijke temperatuur om buiten in de tuin te zitten. Maar heeft u veel stenen in uw tuin, dan kan de temperatuur in uw tuin oplopen tot maar liefst 40 graden Celsius! Een schaduwrijke en groene tuin zorgt voor verkoeling, zodat u ook op warme dagen heerlijk kunt genieten van uw tuin. Een groene tuin is goed voor mens en dier.

Voordelen van een groene tuin:

  • Diverse onderzoeken, onder andere van de universiteit van Wageningen, tonen aan dat een groene tuin goed is voor de mentale gezondheid. Een groene tuin helpt u beter te ontspannen en verlaagt stress. U wordt er gelukkiger van.
  • In Noorwegen en Zweden is een onderzoek uitgevoerd waarbij kinderen één jaar lang zijn gevolgd. De ene groep kinderen speelden en groeiden op in een versteende omgeving en de andere groep in een groene omgeving. Na een jaar bleek dat de kinderen in de groene omgeving beter motorisch ontwikkeld waren en dat hun sociale en communicatieve vaardigheden sterker waren in vergelijking met de groep kinderen die op een versteende omgeving opgroeien. Dit komt doordat kinderen in een groen omgeving meer uitgedaagd worden om de wereld te ontdekken en te leren van de natuur.
  • Groene tuinen zijn ook belangrijk met het oog op klimaatadaptatie: het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast. Het riool kan bij hoosbuien al dit water vaak niet aan, waardoor straten, huizen en kelders onderlopen. In een groene tuin kan regenwater beter wegzakken dan in een volledig betegelde tuin. Daarnaast is een groene tuin goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan.
  • In periodes van hitte bieden bomen en planten natuurlijke schaduw en verkoeling (groen is een natuurlijke airco). In tegenstelling tot tegels, die warmte vasthouden.
  • Groene planten tegen de gevel (bijvoorbeeld klimop, wilde wingerd, blauwe regen) helpen om uw huis koel te houden.
  • Een groen dak kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis! Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer.

Tips voor een groene tuin

Bent u van plan om uw tuin te veranderen? Milieu Centraal heeft enkele tips voor een goed tuinontwerp:

  • Een groene tuin draagt bij aan een beter milieu. Planten en bloemen zorgen voor minder wateroverlast in natte periodes en geven verkoeling in hete periodes. Daarnaast is een groene tuin goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan.
  • Het is fijn als minimaal 60% van uw tuin groen is. Als u wilt verharden, kies dan voor waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Dan kan het water daarlangs de bodem in trekken.
  • Kijk goed naar de ligging van uw tuin. Waar komt de zon? Waar is de grond droog of juist vochtig? Kies vervolgens de juiste planten en bomen voor de tuin.
  • Hagen zijn de milieuvriendelijkste afscheiding voor een tuin. Een groene haag trekt dieren aan en zuivert de lucht. Liever geen haag? Kies dan voor een begroeid hekwerk of een tuinscherm van wilgentenen.
  • Een natuurlijke vijver heeft veel voordelen: hij vangt regenwater op, biedt plek aan kikkers, padden en insecten en is relatief goedkoop. In een kleine tuin is een minivijver een hele goede oplossing.
  • Wilt u een tuin vol leven, met bijen, insecten, vogels en dieren? Lees uitgebreide tips op de website van Milieu Centraal over insecten en dieren en een bijenvriendelijke tuin.
  • Plaats een regenton om het regenwater op te vangen. In droge periodes kunt u de tuin water geven zonder drinkwater te gebruiken. Dit zorgt er ook voor dat schoon regenwater niet in het riool terecht komt.
  • Heeft u een plat dak op uw huis of schuur? Maak dit onderdeel van uw tuin, door er een groen dak van te maken. Dat werkt verkoelend, vangt regenwater op en is goed voor dieren en insecten.
  • Ga het liefst voor tweedehands tuinmeubelen en let altijd (ook bij nieuw) op de constructie. Smalle spleten die regenwater vasthouden of ruimte rond de schroeven veroorzaken roest en houtrot: dat verkort de levensduur van uw tuinmeubel.

Meer tips vindt u op de website van Milieu Centraal.