Elektrische laadpalen, aanvraag

Woont of werkt u in Lansingerland en bent u in het bezit van een volledig elektrisch of een plug-in hybride auto? Heeft u niet de mogelijkheid om het auto op eigen terrein op te laden? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen.

U vult het formulier Laadpaal aanvragen in via de website Laadpaal Nodig.

  • U woont of werkt (minimaal 18 uur) in de gemeente Lansingerland.
  • U heeft of had geen gelegenheid om een oplaadpunt op eigen terrein te realiseren. Onder eigen terrein vallen ook (VVE) parkeerplaatsen en/of de (verplichte) mogelijkheid tot het huren/kopen van een parkeerplaats, in combinatie met een appartement. Of parkeerplaatsen op het terrein van de werkgever, als u voor een werklocatie een laadpaal aanvraagt.
  • Er is binnen 200 meter loopafstand geen laadpaal waar u nog gebruik van kunt maken.
  • U bezit een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig met een minimaal volledig elektrisch bereik van 50 kilometer en u kunt dit aantonen met een koop- of lease overeenkomst.
  • Er is sprake van een minimumafname van 2.000 kWh (gebaseerd op het merk en de actieradius van het voertuig).

Het aanvragen en plaatsen van de laadpaal is gratis. Voor het laden van uw auto bij de laadpalen brengen wij wel kosten in rekening. Op de website laadpaalnodig vindt u meer informatie over deze kosten.

Bij het plaatsen van een laadpaal zijn meerdere partijen betrokken, namelijk de netbeheerder, de exploitant en de gemeente. De periode van aanvragen tot het daadwerkelijk functioneren van een laadpaal duurt ongeveer 4 tot 6 maanden. Dit heeft te maken met de tijd voor plaatsing en installatie en met een aantal (technische) controles, voorbereiden netaansluiting en verkeersbesluiten.

Openbare laadpalen zijn publieke voorzieningen. Wij plaatsen deze laadpalen zo dat er zoveel mogelijk mensen gebruik van kunnen maken. Uitgangspunt is dat bewoners, die geen laadmogelijkheden op eigen terrein hebben, binnen een straal van circa 200 meter een openbare laadvoorziening kunnen gebruiken.

Een oplaadpaal heeft standaard 2 oplaadpunten (aansluitingen voor de stekkers voor auto’s). We nemen dan ook een verkeersbesluit voor twee parkeervakken. We kruisen maar één parkeervak daadwerkelijk af. Zo voorkomen we dat omwonenden veel overlast ervaren als één parkeervak weinig gebruikt wordt voor het opladen van elektrische auto’s. Het tweede parkeervak richten we pas in als daar voldoende vraag naar is.

Een storing aan een oplaadpaal kunt u doorgeven via het telefoonnummer dat op de paal staat. De gemeente is geen beheerder van de laadpalen.